AdviseurOndernemerParticulierPersbericht

Terug in de tijd – 40 jaar Scildon

12 maart 2024

Philip, Marlies en Chantal vertellen je over vier decennia Scildon. Wat is het geheim van 40 jaar samen werken? Hoe is het om hier al 30 jaar te werken? En sinds wanneer mag je bij Scildon een spijkerbroek aan? Je leest het in de interviews.  

Philip van Anraad

Leeftijd: 53 jaar
Functie: Directeur bij Van Anraad Pensioendiensten / Pensioenadviseur
Aantal jaren zakenrelatie met Scildon: 40 jaar
Favoriete taartsmaak: Kersenvlaai 🍒

Hi Philip , jullie werken al 40 jaar samen met Scildon. Al sinds we bestaan dus. Hoe is die samenwerking destijds tot stand gekomen?

“Dat is een beetje voor mijn tijd. Mijn vader is de oprichter van ons kantoor. Hij is destijds benaderd door een accountmanager van, toen nog, Legal & General. Meneer van Loenen heette hij. Sindsdien hebben we contact.

Ik heb zelf ook een tijdje stage gelopen bij Legal & General, en mijn broertje heeft er gewerkt. Mijn stage was op de offerte afdeling van Flip Ackema en Leo Parmentier. Toen werden alle offertes nog met de hand gedaan. Ik denk dat dat in 1992 is geweest.”

Hoe was het in die tijd?

“Het was een Brits bedrijf met hele traditionele polissen. Maar wel met een spectaculair begin door de eerste beleggingsverzekering, die heette de Beurs Plein Polis. Toen was dat een unicum.

Wat ik uit mijn stagetijd onthouden heb, is dat er aandacht werd besteed aan leuke dingen met het personeel doen. Onder andere een autorally met allemaal Britse auto’s door Het Gooi. En alle collega’s, ook ik als stagiair, mochten overal aan mee doen. Ik kijk er met plezier op terug.”

En wat is dan het geheim van 40 jaar samenwerken?

“Wat jullie denk ik anders doen dan sommige andere partijen: structureel veel aandacht besteden aan de kwaliteit van de binnendienst. Er wordt duidelijk gecommuniceerd. Ook wat er niet kan. En als er iets niet werkt, staat er altijd iemand op die zorgt dat het toch geregeld wordt.

Dus dat is denk ik het geheim van het bestaansrecht van Scildon al 40 jaar. Dat je gewoon levert en investeert op de kwaliteit.”

Noem drie woorden waar je aan denkt als je aan Scildon denkt. En waarom?

  • “De kwaliteit van de binnendienst dus.
  • Het verbouwde kantoor – dat was ook echt hard nodig. En er zit ook een visie achter. Een organisatie die zichzelf probeert klaar te stomen voor de toekomst.
  • Groei uitdaging – wat kan Scildon nog meer doen om groei te realiseren de komende jaren.”

Wat is de meest bijzondere of opvallende situatie die jullie hebben meegemaakt sinds de samenwerking met Scildon?

“Wat door de jaren heen opvallend en mooi is geweest, is de cultuurverandering. 30 jaar geleden was het nog heel traditioneel. En omdat Legal & General toen nog Brits was, moest bijvoorbeeld iedere accountmanager in een Rover rijden.

En iedereen moest in pak naar werk. Er was toen nog een postkamer. Ik ken de namen nog; Elmer en Ron. Zij zaten daar in pak mét stropdas de post te doen. Als je daar nu over nadenkt, is dat best wel gek. De hele branche is veranderd, maar Scildon in het bijzonder.

Aan de andere kant zijn jullie altijd heel eigenzinnig geweest. Bijvoorbeeld met de niet-rokers korting.”

Waar ben je het meest trots op?

“Niet trots maar bewonderingswaardig: We hebben nooit op ramkoers bij elkaar gezeten. Je komt tuurlijk wel iets tegen wat niet lekker loopt, of niet handig is. Maar Scildon is wel altijd een partij die open staat om daar een gesprek over te voeren. En een oplossing te zoeken. Een daadwerkelijke samenwerking.”

Waar hoop je op voor de komende 40 jaar van Scildon?

Philip begint te lachen: “Nou, die taart die we kregen vanwege jullie jubileum was erg lekker, dus alleen daarom al is het heel belangrijk dat jullie blijven bestaan. Nee, alle gekheid op een stokje: ik hoop dat jullie kunnen blijven innoveren, in de juiste doelgroep. En daarnaast dat jullie een hele gezellige groep collega’s naar elkaar toe zijn en blijven.”

Nou, gezellig is het zeker! En waar hoop je voor jezelf op?

“De dingen waar we denken goed in te zijn, om daarin groei te realiseren. En investeren in onze klantrelaties. We blijven het regionale MKB van dienst.

Dus geen winst op korte termijn, maar waarde creatie op lange termijn. En dat bindt ons met jullie.”

Marlies van der Wolf

Leeftijd: 49 jaar
Jaren in dienst: in augustus 30 jaar
Functie: Directie Secretaresse
Favoriete taartsmaak: Red Velvet cake 🍰

Hi Marlies! We vieren dit jaar 40 jaar Scildon. Vertel eens, hoelang werk jij hier al?

“In augustus werk ik hier 30 jaar. Ik ben begonnen op 15 augustus 1994. Toen was ik 19 jaar, en daarmee de jongste tot Chantal hier kwam werken. Het is voorbijgevlogen, die 30 jaar. Aan de andere kant voelt die dag dat ik hier binnenkwam ook heel ver weg. En gelukkig zit ik hier nog steeds op m’n plek!”

Hoe ben je destijds bij Scildon terecht gekomen?

“Ik had net de Schoevers opleiding voor receptioniste afgerond. Er stond een vacature van Legal & General in de krant en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik ben toen aangenomen en nooit meer weggegaan. Tot 2006 heb ik bij de receptie gezeten. Toen was ik toe aan iets nieuws en ben ik voor de commercieel directeur gaan werken als secretaresse. Ik heb gaandeweg heel veel geleerd, vooral door het gewoon te doen. En ik doe het werk tot op de dag van vandaag met heel veel plezier.”

Aan welke drie woorden denk je als je aan Scildon denkt? En waarom?

  • “Gezellig – Er heerst hier altijd een hele goede sfeer. Collega’s gaan goed met elkaar om. En iedereen heeft iets voor elkaar over.
  • Goede werkgever – Scildon heeft in het algemeen veel goede regelingen voor haar werknemers. Maar ook als er iets aan de hand is, word je door de collega’s en het bedrijf geholpen. Ze willen hier altijd met je meedenken, en misschien wel een stapje verder gaan met hulp dan gebruikelijk is. Dat geeft een goed gevoel.
  • Eerlijk bedrijf – Zo zie ik Scildon. Iedereen doet altijd z’n best voor de klanten. Bijvoorbeeld door transparant te zijn, en de klant voorop te stellen.”

Wat is er nu anders dan vroeger?

““Bijna alles is anders. Vroeger gingen bijvoorbeeld alle aanvragen nog op papier. In blauwe dossiers met groen-wit printerpapier. We hadden overal stapels papieren op de bureaus.””

En wat is nog steeds hetzelfde als toen?

“Ik denk de goede werksfeer en de collegialiteit. Het familiebedrijf gevoel maakt Scildon een heel sterk bedrijf. En daar kan je altijd op terugvallen.”

Is er in de tijd dat je hier werkt ook iets grappigs of opvallends gebeurd? (Workplace-romance liefhebbers, deze vraag is voor jullie!)

“We hebben altijd leuke dingen gedaan met de afdelingen. Barbecueën bij een collega thuis of iemand plande een weekendje kajakken in de Ardennen. Dat was heel leuk om te doen.

En, ik heb mijn huidige liefde, mijn man, hier ontmoet! Hij was hier aan het werk als monteur. Ja en daar viel mijn aandacht toen op…  Ik zat toen nog bij de balie en hij moest daar regelmatig wat klusjes doen. Zodoende raakten we aan de praat. En de rest is geschiedenis. In oktober zijn we alweer 10 jaar getrouwd.”

Waar ben je het meest trots op?

“De positie die ik zelf heb bereikt, doordat ik hier ben gegroeid. En dat ik het bedrijf van haver tot gort ken. Dat geeft mij veel comfort. Maar ook dat het bedrijf is hoe het is, waardoor ik hier dus ook nog steeds met plezier zit.”

De komende 40 jaar Scildon, waar hoop je op?

“Ik hoop dat Scildon zichzelf blijft. En dat het op den duur ook weer gaat uitbreiden zodat we een bloeiend bedrijf blijven.”

En waar hoop je op voor jezelf?

“Ik hoop vooral dat ik hier met heel veel plezier blijf werken. Dat vind ik het allerbelangrijkste.”

Chantal Kamphorst

Leeftijd: bijna 40 jaar
Jaren in dienst: 23 jaar
Functie: Medewerker Client Service Team Zakelijk
Favoriete taartsmaak: Aardbeien kwarktaart 🍓

Hi Chantal! Op 1 maart bestaat Scildon 40 jaar, en jij wordt twee weken later zelf 40. Hoe is dat?

“Het heeft wel wat. Ik werk hier al meer dan de helft van m’n leven. Het is wel grappig! We passen bij elkaar.”

Al meer dan de helft van je leven! Hoe lang werk je dan al bij Scildon?

“Vanaf oktober 2001. Ik was toen de jongste collega ooit, 17 jaar. Ik ben destijds begonnen op een junior functie. Het zou voor een paar weken zijn via een uitzendbureau maar ik ben nooit meer weggegaan.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Per toeval eigenlijk. Ik was aan het nadenken welke opleiding ik wilde doen, en in de tussentijd gaan werken. Maar dus niet meer weggegaan. Ik ben me heel snel gaan specialiseren in pensioen, dat toen een aparte afdeling werd. Ik vind het een leuk en interessant onderwerp. Ik deed dat toen samen met Marisa. Wij konden het goed vinden. Het ging eigenlijk heel natuurlijk.

En ik heb hier dus allemaal opleidingen gevolgd. Scildon is volwassen geworden, maar ik ook.”

Als je aan Scildon denkt, aan welke drie woorden denk je dan? En waarom?

  • “Familie – Ik ben hier natuurlijk al heel erg lang. En er zijn hier meerdere mensen al heel erg lang, ook in mijn eigen team. Je deelt er toch je leven mee. Ik zie bepaalde collega’s zeker als familie.
  • Veilig – Dat sluit eropaan. Je voelt je ergens thuis en dat geeft een veilig gevoel. Dat je je ideeën kunt uiten en dingen kan zeggen zonder oordeel.
  • Verandering – Ik ben hier gekomen toen we nog Legal & General waren. Het was een relatief klein bedrijf. De bedrijfscultuur was ook heel anders.”

Wat is er nu dan bijvoorbeeld heel anders dan vroeger? Ik heb wel eens iets gehoord over spijkerbroeken?

“Ja zeker, haha! Toen ik hier kwam solliciteren had ik een spijkerjasje aan. Ik had het gesprek met Antoinette en oud-collega Gonny. Het was een heel leuk gesprek. Aan het einde zei Antoinette: Ik vind het heel leuk als je hier komt werken. Alleen één ding – je mag hier geen spijkerjasjes dragen. Maar, Gonny, die mijn leidinggevende zou worden, zat daar… in een spijkerjasje! En dat is al die jaren een grappig ding tussen ons gebleven.

In die tijd moest iedereen in pak naar het werk. We hadden wel Casual Friday. Dan hoefde de mannen geen stropdas om. In 2017 kwam er een nieuwe directeur, Gert-Jan. In zijn welkomstspeech vertelde hij dat we spijkerbroeken aan mochten. De eerste keer spijkerbroek aan naar het werk voelde ook heel illegaal.”

En wat is er dan absoluut niet veranderd?

“Nou, mijn directe collega’s zijn over het algemeen niet veranderd. En mijn route naar werk, hahaha. Er is gewoon echt heel veel veranderd.”

Wat is het leukste wat je ooit hebt meegemaakt op het werk?

“We hebben ooit een ontzettend leuk bedrijfsfeest gehad in Maastricht. We zijn toen met z’n allen in de bus erheen gegaan. Overdag kon je een activiteit kiezen: mountainbiken in de grotten of Mister X zoeken in de stad. En ’s avonds in een kasteel eten, feesten en slapen. Het was een soort schoolreisje. Ik denk dat iedereen, die hier toen in dienst was, het bestempelt als leukste gebeurtenis.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat ik een goede band heb met de vaste adviseurs. Sommige spreek ik al bijna 23 jaar. Trots dat je daar iets mee hebt opgebouwd. Met de adviseurs maar uiteraard ook met je collega’s. En alles wat ik geleerd heb en heb mogen leren.”

Wat wens je Scildon de komende 40 jaar toe?

“Ik hoop dat we nog steeds een goede band kunnen behouden met de adviseurs. Dat we op alle product gebieden kunnen geven wat er van ons verwacht wordt. Ik hoop dat mensen vertrouwen in ons blijven hebben, dat we over en weer tevreden zijn, én dat we elkaar verrassen. Maar, over 40 jaar ben ik al wel met pensioen hoor.”

Als laatste, wat hoop je voor jezelf voor de komende jaren?

“Dat ik mij hier thuis blijf voelen. Dat ik mijn klanten kan geven waar ze recht op hebben. Ik wil ze graag helpen en zal er ook alles aan doen om dat goed te doen.”

Meer weten over 40 jaar Scildon? Je leest het in ons persbericht.

Terug naar overzicht