Scildon maakt echt het verschil

Een overlijdensrisicoverzekering, hoe werkt dat?

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw partner (plus eventuele kinderen) financieel verzorgd achterblijft na uw overlijden. U verzekert voor een bepaalde periode een bepaald bedrag en daarvoor betaalt u premie. Als u tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt wordt het verzekerde bedrag per maand uitgekeerd. Met andere woorden, u regelt financiële zekerheid.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

LIFESTYLE

 • Scherpe premie
 • Eenmalige uitkering voor de nabestaanden
 • Geen premieverhoging tijdens de looptijd
 • Verzekerd bij een Nederlandse verzekeraar

BEKIJK DE BROCHURE

Wat is wel en niet gedekt? Het staat op de verzekeringskaart.

VERZEKERINGSKAART

NABESTAANDEN POLIS

 • Scherpe premie
 • Een vast regelmatig inkomen voor de nabestaanden
 • Geen premieverhoging tijdens de looptijd
 • Verzekerd bij een Nederlandse verzekeraar

BEKIJK DE BROCHURE

Wat is wel en niet gedekt? Het staat op de verzekeringskaart.

VERZEKERINGSKAART

VOOR UW HYPOTHEEK

 • Scherpe premie
 • Vooraf duidelijkheid over de acceptatie
 • Direct de digitale polis in uw mailbox
 • Verzekerd bij een Nederlandse verzekeraar

MEER INFORMATIE

Wat is wel en niet gedekt? Het staat op de verzekeringskaart.

VERZEKERINGSKAART

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (orv) is één van de verschillende soorten levensverzekeringen die er zijn. De verzekering zorgt ervoor dat uw partner (plus eventuele kinderen) financieel verzorgd achterblijft na uw overlijden.

De orv dient niet te worden verward met de uitvaartverzekering. Er is namelijk verschil tussen de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering verzekert u de kosten van de begrafenis of crematie. Deze verzekering keert altijd uit en loopt levenslang.

Bij een overlijdensrisicoverzekering verzekert u voor een bepaalde looptijd een bepaald bedrag. Hiervoor betaalt u een premie. De orv is dus een tijdelijke verzekering met een vooraf afgesproken eindtijd.

Wanneer de verzekerde binnen de afgesproken looptijd overlijdt, keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigden. Als de verzekerde na afloop van de looptijd nog in leven is, dan stopt de verzekering. Er hoeft geen premie meer betaald te worden en de verzekeraar keert geen bedrag uit bij overlijden.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Voor nabestaanden heeft een overlijden ingrijpende (financiële) gevolgen. Naast het verdriet krijgen zij plotseling te maken met een andere financiële situatie. Door het overlijden van u en/of uw partner is de kans groot dat er extra geld nodig is. Voor bijvoorbeeld de hypotheeklasten, levensonderhoud of de opleiding van de kinderen.

Heeft u een orv afgesloten en overlijdt u binnen de looptijd van de verzekering? Dan ontvangen uw nabestaanden het verzekerd bedrag.

Verzekeringsvormen overlijdensrisico

Lineair dalend
Bij deze verzekeringsvorm daalt het uit te bedrag elk jaar met hetzelfde bedrag. Hoe langer de looptijd, hoe lager de uitkering bij overlijden.
Lees meer over een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Annuïtair dalend
Bij deze verzekeringsvorm daalt het uit te bedrag elk jaar met een vastgesteld percentage. Hoe langer de looptijd, hoe lager de uitkering bij overlijden. Deze vorm wordt vaak gekozen in combinatie met een annuïtaire hypotheek.
Lees meer over een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Gelijkblijvend
Bij deze verzekeringsvorm blijft het verzekerde bedrag gedurende de gehele looptijd van de verzekering gelijk. Deze vorm wordt vaak gebruikt bij een gelijkblijvende lening, zoals een aflossingsvrije hypotheek.
Lees meer over een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering.

Veelgestelde vragen over een overlijdensrisicoverzekering

Heeft u vragen over een overlijdensrisicoverzekering? Bekijk dan onderstaande informatie of neem contact op met een financieel adviseur bij u in de buurt.

Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Wanneer heeft u een orv nodig? Als u een partner of gezin heeft is een orv eigenlijk onmisbaar. Hoe groot het overlijdensrisico is hangt van een aantal factoren af.

 • Bent u tweeverdiener? Dan is uw bestedingspatroon waarschijnlijk ook afgestemd op twee inkomens. Wanneer u of uw partner overlijd, kan het zijn dat de hoge lasten van de woning niet meer opgebracht kunnen worden. Met een verzekering kan uw gezin ook bij het wegvallen van u of uw partner in de huidige woning blijven wonen.
 • Overlijdt de kostwinner binnen het gezin? Dan daalt het inkomen van de achterblijvende partner. De woonlasten of de kosten voor de kinderen kunnen dan al snel onbetaalbaar worden.
 • Overlijdt een niet-werkende ouder? In dit geval zal de kostwinner voor extra financiële uitgaven komen te staan. Hierbij kunt u denken aan de kinderopvang bij kleine kinderen en studiekosten bij opgroeiende kinderen.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Niemand is wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het komt regelmatig voor dat geldverstrekkers een orv verplicht stellen, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek. Lees meer

Welk bedrag moet ik verzekeren?

Welk bedrag heeft u nodig als extra inkomen na het overlijden van uw partner? Uiteraard hangt dit af van uw persoonlijke situatie en de grootte van het overlijdensrisico. Het is belangrijk om een schatting te maken van uw huidige gezamenlijke uitgaven. Houd daarbij rekening met:

 • Wat zijn de vaste lasten? Denk hierbij aan de huur of aflossing van de hypotheek, energie/water, verzekeringen, auto en studiekosten.
 • Hoe hoog zijn de variabele lasten? Denk hierbij aan huishoudelijke uitgaven, kleding en reizen.
 • Welke bedragen zijn nodig voor vakantie, onderhoud en belastingen?

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

U betaalt maandelijks of jaarlijks een bedrag aan premie. De kosten van uw orv premie hangen van een aantal factoren af:

 • De hoogte van het verzekerd bedrag 
 • De looptijd van de verzekering 
 • De verzekeringsvorm
 • De leeftijd en de gezondheid van de verzekerde

 Lees hier alle informatie.

Waar moet ik op letten bij een overlijdensrisicoverzekering?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, namelijk:

 • De kosten van een overlijdensrisicoverzekering
 • Het verstrekken van een gezondheidsverklaring 
 • De en bloc clausule die opgenomen kan zijn in de voorwaarden van de verzekering
 • De huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract dat u met uw partner heeft

 Lees hier meer informatie.

Is een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar?

De meeste premies komen niet in aanmerking voor aftrek. Alleen bij een uitkering in de vorm van een nabestaandenlijfrente is de premie wel aftrekbaar. Lees meer

Wat is kruislings verzekeren?

Kruislings verzekeren is een manier waarop u premie kunt betalen voor een overlijdensrisicoverzekering zodat u geen erfbelasting hoeft te betalen. Lees meer

Volstaat een gezondheidsverklaring of krijg ik een medische keuring?

Als u een levensverzekering wilt afsluiten, vragen wij naar een gezondheidsverklaring. Een medisch adviseur of een medewerker van de medische dienst beoordeelt vervolgens uw medische gegevens. In sommige gevallen stellen wij u aanvullende vragen of is een klein medisch onderzoek nodig om uw aanvraag te beoordelen. Lees meer

Wilt u zelf een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering van Scildon kunt u zelf online regelen. Dat gaat wel via een financieel adviseur. U vraagt zelf de verzekering aan en een financieel adviseur neemt de aanvraag telefonisch met u door. Dan weet u zeker dat u de juiste keuzes maakt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten