Duurzaam beleggen met Scildon en Cardano

Scildon en Cardano (voorheen ACTIAM) delen een passie voor duurzaamheid. Zo hebben we samen geïnvesteerd in een project in Tanzania (van JustDiggit). En dragen we actief bij aan de missie om Afrika te vergroenen en zo de aarde te laten afkoelen. Dat wordt gedaan met lokale vergroeningsprojecten, met wateropvang en het planten van inmiddels miljoenen bomen. Samen met de lokale bevolking wordt dorre grond weer vruchtbaar gemaakt en wordt de uitstoot van CO2 verminderd.

Ook op het gebied van beleggen werken Scildon en Cardano graag samen. Zoals bij Scildon Easy B, waar de duurzame profielfondsen van Cardano de invulling zijn van de beleggingsprofielen die door Scildon worden aangeboden.

Download .pdf

Het .pdf bestand bevat een extra visuele weergave van klimaat- en milieurisico’s en van sociale risico’s.

Over Cardano

Sinds zijn oprichting helpt Cardano klanten zoals pensioenfondsen en verzekeraars bij het nakomen van hun verplichtingen aan klanten en toekomstig gepensioneerden. Naast het realiseren van vermogensgroei voor deze toekomstige verplichtingen streeft Cardano ernaar een wezenlijke bijdrage aan de transitie naar een duurzame wereld te leveren. Daarbij hebben we de overtuiging dat duurzaam en financieel rendement hand in hand gaan. Sinds 1 januari 2022 is het voormalige ACTIAM onderdeel van de Cardano Groep. Met deze overname heeft Cardano zijn duurzaamheidsprofiel versterkt en beschikken we over een groot en ervaren duurzaamheidsteam, met een 30 jaar lange historie op het vlak van duurzaam beleggen.

Onze visie

Een samenleving is duurzaam wanneer we consumeren en produceren binnen de grenzen van wat de aarde zelf kan vervangen. Denk daarbij aan de hoeveelheid bomen die je kunt kappen zonder dat er sprake is van blijvende schade of de hoeveelheid CO2 die je kunt uitstoten zonder dat het klimaat verandert. Wanneer we buiten deze gestelde grenzen gaan heeft dat een onomkeerbaar effect op de wereld, op mensen en op bedrijven. En dat beïnvloedt dus ook de rendementen van beleggers.

Daarnaast geloven we dat een duurzame samenleving een sociaal fundament nodig heeft. Zo heeft iedereen recht op een leefbaar loon, een plek om te wonen en toegang tot medicatie of schoon drinkwater.

Beide aspecten beïnvloeden elkaar. Door klimaatverandering komen er plekken op aarde bij waar mensen niet kunnen leven of geen voedsel meer kunnen verbouwen. Zo zijn milieuthema’s van invloed op sociale ontwikkelingen.

Op dit moment voldoen we met zijn allen nog niet aan de criteria voor een duurzame samenleving. Wel zien we dat er steeds meer aandacht is voor onderwerpen als klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit of toenemende armoede. Er worden plannen gemaakt om deze problematieken aan te pakken en verandering te bewerkstelligen. Kort gezegd: we maken een transitie door. Een transitie naar een duurzame samenleving.

Impact voor beleggers

Cardano heeft een aantal doelen geformuleerd voor zijn beleggingen om zo bij te dragen aan een duurzame samenleving waaronder:

  • Klimaatneutraal zijn in 2050
  • Niet meer bijdragen aan ontbossing meer in 2030
  • Waterneutraal zijn in 2030

Naast Cardano ziet ook het World Economic Forum deze trends. Volgens het WEF is het een groot economisch risico om niet te voldoen aan de benodigde transities.

Om deze risico’s te verkleinen moeten sommige activiteiten van bedrijven worden gestopt. Denk aan het gebruik van steenkolen. Daarnaast zijn er nieuwe technologieën nodig. Door onze specifieke manier van beleggen willen we niet investeren in schadelijke activiteiten en juist wel in de nieuwe wereld. Daarbij willen we bedrijven die de potentie hebben om een verandering door te maken stimuleren dit te doen. We doen dit door belegd te blijven in deze bedrijven en tegelijk het gesprek met ze aan te gaan. Dit noemen we ‘engagement’. Op deze manier willen we de bedrijven veranderen en een impact hebben op de echte wereld. Dit gaat verder dan het enkel selecteren van de meest duurzame bedrijven van vandaag. Wanneer we dat zouden doen maken we alleen een transitie op papier.

Met onze unieke en holistische kijk op de wereld willen we zowel duurzaamheidsrisico’s als financiële risico’s verminderen, zodat er een beter rendement overblijft.

De rol van data

Beleggingskeuzes zijn dus gericht op de toekomst. Daarvoor hebben we specifieke datapunten en een systematiek ontwikkeld die ons helpen bij het maken van de beleggingskeuzes. Zo hebben we een unieke kijk op biodiversiteit, waterschaarste en klimaat. We maken gebruik van satellietbeelden om te onderzoeken waar er in de wereld illegale ontbossing plaatsvindt, of waar de gevolgen van klimaatverandering naar verwachting het grootst zijn. Door deze informatie te koppelen aan beleggingen kunnen we in gesprek gaan met de betrokken bedrijven. In het uiterste geval kunnen we ze uitsluiten uit de beleggingsfondsen.

Deze data en systematiek zorgen ervoor dat we díe bedrijven selecteren die belangrijk zijn in de transitie(s) naar een duurzame samenleving. De duurzame leiders van de toekomst. Hiermee verbeteren we zowel het financiële als het duurzame rendement.

Waardering

Voor deze unieke aanpak krijgt Cardano veel waardering. Volgens UNPRI, hét duurzaamheidsinstituut van de Verenigde Naties, is Cardano wereldwijd een koploper op het vlak van klimaat, met name vanwege de manier waarop Cardano de risico’s van klimaatverandering voor haar beleggingen inzichtelijk maakt.

Volgens het Carbon Disclosure Project is Cardano een ‘water champion’ vanwege onze benadering van het waterthema. En volgens het journalistieke Environmental Finance is Cardano innovatief met deze benadering van landgebruik op basis van satellietbeelden.

De Cardano mixfondsen

De Cardano mixfondsen De beleggingsfondsen die door Scildon worden aangeboden behoren tot de meest duurzame fondsen in het assortiment van Cardano. Zo worden obligaties volledig belegd in ‘green’ en ‘social’ bonds met een aantoonbare impact. Volgens vergelijker Morningstar krijgen alle drie de fondsen de maximale score op het gebied van duurzaamheid, en 4 sterren (van de 5) op het gebied van financieel rendement. Sinds enige tijd krijgen de fondsen ook een gold dan wel een silver rating. Dit betreft een kwalitatieve rating die Morningstar hanteert naast de kwantitatieve sterren rating en de globes voor duurzaamheid