Je hebt een nieuwe baan

De betaling van de pensioenpremie stopt als je weggaat bij een werkgever. Daardoor stopt ook de pensioenopbouw op dat moment. Ook vervalt de dekking voor een eventueel partner- en wezenpensioen geheel of gedeeltelijk.
Mogelijk hebben jouw partner en kinderen recht op restitutie van een deel van pensioenkapitaal als je overlijdt. Daarmee moet dan een partner- en/of een wezenpensioen worden aangekocht. Hoe hoog dat pensioen dan is, is onzeker omdat het onder andere afhankelijk is van de waarde van het pensioenkapitaal op dat moment.

Waardeoverdracht

Ga je in jouw nieuwe baan weer meedoen aan een pensioenregeling? Dan heb je het wettelijke recht om het opgebouwde pensioenkapitaal mee te nemen naar de nieuwe pensioenregeling. Dat heet waardeoverdracht. Je voegt dan alle pensioentegoeden samen. Je houdt hierdoor eenvoudig overzicht. En je hebt één aanspreekpunt voor jouw pensioen. Het samenvoegen van pensioentegoeden kan voordelig zijn maar is het niet altijd. Je moet zeker letten op het mogelijk verliezen van bijvoorbeeld garanties of gegarandeerde verhogingen van jouw pensioen (indexatie). Het is ook belangrijk om naar het partnerpensioen te kijken. Een voordeel van waardeoverdracht is dat je na samenvoeging van jouw pensioenen beter zicht houdt op je totale pensioentegoed en de hoogte daarvan. Ook kan waardeoverdracht jou hogere pensioenen vóór en na jouw pensioendatum opleveren.

Je kiest voor waardeoverdracht en neemt jouw pensioen mee naar jouw nieuwe werkgever

Kies je ervoor om het pensioenkapitaal dat je in de pensioenregeling bij Scildon hebt opgebouwd over te dragen aan de partij die jouw nieuwe pensioenregeling uitvoert. Je hebt dan geen aanspraak meer op pensioen bij Scildon. In de nieuwe pensioenregeling krijg je voor deze waarde ouderdomspensioen terug bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Ook kan het leiden tot een hoger verzekerd partner- en/of wezenpensioen.

Wat moet je doen?

Of het verstandig is je pensioen mee te nemen, hangt af van jouw specifieke situatie. Laat je door je werkgever of  pensioenadviseur adviseren of waardeoverdracht voor jouw een verstandige keuze is. Wil je gebruik maken van het wettelijk recht op waardeoverdracht neem dan contact op met de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever en vraag om een formulier voor waardeoverdracht. Zij helpen je verder om de waardeoverdracht in gang te zetten. Je nieuwe pensioenuitvoerder biedt je dan een offerte aan voor de waardeoverdracht. Pas na ontvangst van de offerte en het advies beslis je of je jouw pensioen wel of niet overdraagt en laat je dat jouw nieuwe pensioenuitvoerder weten.

Je kiest niet voor waardeoverdracht

Kies je ervoor om geen gebruik te maken van het wettelijk recht op waardeoverdracht dan blijft jouw opgebouwde pensioenkapitaal bij de oude pensioenuitvoerder staan. Op jouw pensioendatum zet je het opgebouwde pensioenkapitaal om in een ouderdomspensioen en naar keuze een partnerpensioen van maximaal 70% van het ouderdomspensioen.

Je hoeft dan verder niets te doen. Bij veranderingen in jouw privésituatie zoals verhuizing of verandering in de huwelijkse staat of gezinssamenstelling geef je dat door aan de oude pensioenuitvoerder. Je blijft uiteraard via het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) informatie over de hoogte van jouw pensioen ontvangen van de oude pensioenuitvoerder.

Een klein pensioen kan worden afgekocht

Heb je een klein pensioen opgebouwd? Dan kan Scildon zelf besluiten jouw pensioen af te kopen. Het bedrag wordt dan in één keer aan je uitbetaald. Er is sprake van een klein pensioen als de hoogte daarvan minder dan € 592,51 (2024) per jaar bedraagt. Over de afkoopsom moet je belasting betalen. Je hebt dan geen pensioenrechten meer bij ons.

Wat moet je doen?

Kijk na of er voldoende nabestaandenpensioen is verzekerd. Of laat je daarover adviseren. Als het pensioenkapitaal laag is, kan de hoogte van het partner- en wezenpensioen tegenvallen. Het is mogelijk niet genoeg voor voldoende inkomen voor je partner en kinderen. Als je jouw pensioen niet meeneemt, kan ook het partner- en wezenpensioen in je nieuwe pensioenregeling tegenvallen.

Waar vind je meer informatie?

  • Bij beëindiging van je dienstverband ontvang je van Scildon een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) einde deelneming, ook wel stopbrief genoemd. In dit overzicht staat op welke pensioenen je recht hebt nadat je uit dienst bent getreden. Dit zijn jouw zogenoemde premievrije pensioenaanspraken.
  • Van jouw nieuwe werkgever ontvang je informatie over jouw nieuwe pensioenregeling via het Pensioen 1-2-3.
  • Meer informatie over veranderen van baan kun je vinden op www.MijnPensioenOverzicht.nl.