Veelgestelde vragen over wet toekomst pensioenen (wtp)

De maximaal toegestane wettelijke toetredingsleeftijd voor pensioen wordt per 1 januari 2024 verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Wat merken werkgevers en werknemers hiervan?

In november 2023 informeren wij alle werkgevers met een pensioenregeling waarvan de pensioentoetredingsleeftijd hoger is dan 18 jaar over deze aankomende wijziging. De betreffende werkgevers ontvangen een addendum welke toegevoegd wordt aan het pensioenreglement. De betreffende werkgevers worden opgeroepen de werknemers, die op 1 januari 2024 de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en nog niet deelnemen aan de regeling, per die datum aan te melden. Omdat er vanaf die datum mogelijk meer werknemers kwalificeren als deelnemer in de regeling zullen de pensioenlasten daardoor stijgen.

Als er sprake is van een verplichte eigen bijdrage in de pensioenpremie voor de deelnemers dan zullen de betreffende werknemers ook minder netto inkomen overhouden vanaf januari 2024. Het is belangrijk dat werkgever de betreffende personeelsleden hierover tijdig informeren.

Kunnen er nog nieuwe deelnemers worden toegevoegd, nadat een regeling onder het overgangsrecht van de Wtp is gebracht?

Ja, als ervoor wordt gekozen om de bestaande pensioenregeling al vóór 1 januari 2028 onder het overgangsrecht van de Wtp te brengen dan kunnen nog steeds nieuwe deelnemers worden toegevoegd aan de regeling. Dit kan tot het moment dat een volledige Wtp regeling met vlakke staffel wordt toegezegd aan nieuwe werknemers maar uiterlijk tot 1 januari 2028.

Wat gebeurt er met eventuele restitutiedekkingen binnen het Scildon Pensioen?

Restitutiedekkingen zijn onder de Wtp niet meer toegestaan. De nieuwe Wtp-variant van het Scildon Pensioen kent dan ook geen enkele vorm van restitutie meer.

Bestaande Scildon Pensioenregelingen o.b.v. 90% restitutie
Voor bestaande (actieve) Scildon Pensioenregelingen, die gebaseerd zijn op 90% restitutie, geldt dat deze tot uiterlijk 1 januari 2028 ongewijzigd kunnen worden voortgezet. Uiterlijk per die datum moeten deze regelingen worden beëindigd of onder het overgangsregime worden gebracht waarbij het restitutietarief moet worden omgezet in een zuiver bij leven tarief (ouderdomspensioen) eventueel in combinatie met een aparte risicodekking voor het nabestaandenpensioen.

Bestaande Scildon pensioenregelingen op basis van een zuiver bij leven tarief i.c.m. risicodekking
Voor Scildon Pensioenregelingen die gebaseerd zijn op een zuiver bij leven tarief i.c.m. een risicodekking ten behoeve van het nabestaandenpensioen geldt dat deze ook onder de WTP gewoon kunnen worden voortgezet. Wel zal de standaard omzetting van het zuiver bij leven tarief in een restitutietarief bij uitdiensttreding komen te vervallen.

Premievrije aanspraken
Eventuele premievrije aanspraken die gebaseerd zijn op een restitutietarief worden gerespecteerd en hoeven niet te worden aangepast. Ook leiden deze bij overlijden van de deelnemer niet tot bovenmatigheid van het nabestaandenpensioen. 

Kunnen deelnemers binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen vrijwillig extra nabestaandenpensioen verzekeren?

Nee, wij bieden deze mogelijkheid niet aan binnen het Scildon Pensioen

Wanneer kan Scildon Wtp-offertes en juridische documenten leveren?

We werken momenteel nog aan de noodzakelijke wijzigingen. We verwachten in het eerste kwartaal van 2024 klaar te zijn. Wel is het op dit moment al mogelijk om pensioenlasten van een volledige Wtp-regeling door te laten rekenen. Je kunt hiervoor contact opnemen met je accountmanager.

Per wanneer verwacht Scildon klaar te zijn om pensioenregelingen volgens de nieuwe wetgeving administratief uit te voeren?

Wij verwachten vanaf het tweede kwartaal van 2024 volledig Wtp-proof te kunnen administreren.

Vanaf welke datum biedt Scildon de mogelijkheid om via het adviseursportaal volledig Wtp-proof offertes te maken? 

We stellen een geavanceerde een rekentool beschikbaar voor pensioenadviseurs waar we mee samenwerken. Deze rekentool kan het advies aan werkgevers, met betrekking tot de overgang naar de Wtp, ondersteunen. Wil je gebruik maken van de rekentool? Neem dan contact op met je accountmanager.  

Is er een productspecificatie van het Wtp-proof product?

Wij stellen in januari 2024 een productkaart ter beschikking via het adviseursportaal. Hierin vind je dan de specifieke kenmerken van de WTP-variant van het Scildon Pensioen.

Om welk product gaat het? En welke keuzes bieden jullie?

Bij Scildon hebben we een Wtp variant van het bestaande collectieve pensioenproduct ontwikkeld, genaamd Scildon Pensioen. Deze nieuwe variant van het Scildon Pensioen voldoet aan alle regelgeving van de Wtp. Binnen deze nieuwe productvariant is het mogelijk om een volledig WTP-versie te sluiten of een versie die valt onder het overgangsregime van de Wtp.

Hoe gaan jullie om met keuzebegeleiding?

Binnen het deelnemersportaal van het Scildon Pensioen maken we gebruik van zogenoemde klantreizen (customer journeys). Binnen de keuzeomgeving van het deelnemersportaal begeleiden we de deelnemers zodat zij, binnen de flexibele mogelijkheden van de pensioenregeling, keuzes kunnen maken die passen bij hun wensen en financiële situatie. Scildon werkt voortdurend aan optimalisatie van deze klantreizen.

Hoe ziet jullie communicatieplan er naar deelnemers uit?

Wij maken een communicatieplan volgens de leidraad van de AFM. Het communicatieplan leggen we voor aan de AFM.

Kunnen deelnemers ook binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen blijven bijsparen in het ouderdomspensioen?

Ja, wij blijven ook binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen bijsparen (vrijwillige premiebetaling) aanbieden.

Welk beleid hanteren jullie voor de nieuwe partnerdefinitie? Komen er extra aanvullende eisen?

We nemen de wettelijke verruiming van de partnerdefinitie over in het Scildon Pensioen Wtp. Hieraan zijn verder geen extra eisen verbonden.

Wat wordt de rol van de adviseur in de transitie? 

De rol van de adviseur is vergelijkbaar met de huidige rol bij bijvoorbeeld contractverlengingen. Ter ondersteuning van het adviestraject stellen we een rekentool beschikbaar waarmee pensioenadviseurs samen met hun relaties weloverwogen keuzes kunnen maken.

Wat doet Scildon om het deelnemersportaal verder te verbeteren in lijn met de Wtp?

We werken voortdurend aan verbetering van klantbegeleiding via klantreizen (customer journeys) binnen het deelnemersportaal. Zo komt er op het deelnemersportaal een uitgebreide pensioenplanner te staan. Verder optimaliseren wij de bestaande keuzebegeleiding voortdurend en breiden deze waar nodig uit. 

Worden er kosten in rekening gebracht bij tussentijdse omzetting naar Wtp voorwaarden? 

Nee, er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor de overgang naar een Wtp-regeling.

Wat doet Scildon met eventuele compensatie?

We gaan ervan uit dat eventuele compensatie door werkgevers in het salaris wordt verrekend. Deze compensatie kan de deelnemer binnen de fiscale mogelijkheden aanwenden om bij te sparen in de pensioenregeling.

Heeft Scildon een implementatieplan? 

Als de hele pensioenregeling overgaat naar een vlakke staffel leveren we een implementatieplan aan waarin staat hoe de nieuwe pensioenregeling wordt geïmplementeerd. Ook staat hierin hoe we alle betrokken partijen informeren over de gevolgen van de veranderingen.

In welk geval moet er een transitieplan worden opgesteld? Kan Scildon hierin ondersteunen? 

Als de hele pensioenregeling overgaat van een stijgende naar een vlakke staffel, moet er een transitieplan van de werkgever komen. In het transitieplan wordt o.a. opgenomen hoe de nieuwe pensioenregeling eruit ziet en wat de achtergrond en gevolgen zijn van de
gemaakte keuzes. Wij kunnen helpen bij het opstellen van dit plan. Een sjabloon voor een transitieplan vindt u hier.

Hoe helpt Scildon bij de keuzes die moeten worden gemaakt in het kader van een transitie? 

We stellen aan de adviseurs een rekentool beschikbaar om te helpen bij de keuze voor de hoogte van de vlakke premie en de hoogte van de risicodekkingen. Werknemers gaan wij helpen met een overzichtelijk deelnemersportaal en begrijpelijke klantreizen, waardoor zij passende keuzes kunnen maken.

Blijft het mogelijk om een dekking voor het ANW-hiaat op te nemen binnen de Wtp-variant van het  Scildon Pensioen? 

Ja, de dekking voor het ANW-hiaat blijven wij aanbieden binnen de Wtp-variant van het Scildon Pensioen.

Zijn er in het kader van de Wtp aanpassingen te verwachten binnen de lifecycles van het Scildon Pensioen? 

Wij hebben in 2023 een risicopreferentie onderzoek uitgevoerd onder onze actieve deelnemers en slapers. Ook hebben wij de lifecycles doorgerekend in het kader van de Wtp. Beide onderzoeken wezen uit dat er op dit moment geen noodzaak is om de lifecycles aan te passen. De lifecycles blijven vooralsnog ongewijzigd.

Wat verandert er op grond van de Wtp in het kader van voortzetting van het nabestaandenpensioen bij uitdiensttreding?

Uitloopperiode:
Zolang de werknemer geen nieuwe baan heeft, loopt de dekking voor het nabestaandenpensioen de eerste drie maanden na uitdiensttreding door. Het maakt daarbij niet uit of het gaan om gedwongen of vrijwillig ontslag. Heeft de deelnemer recht op een WW-uitkering of Ziektewet-uitkering dan loopt de dekking door zolang als dit recht blijft bestaan. We noemen dit de uitloopperiode.

Vrijwillige voortzetting:
Na de uitloopperiode heeft de (ex)-werknemer de mogelijkheid om de dekking voor het partnerpensioen vrijwillig voort te zetten voor de duur van ten hoogste 15 jaar. Het is hierbij niet van belang of in de tussentijd een nieuw dienstverband is ingegaan. Aangezien de premies gedurende deze periode worden onttrokken aan het ouderdomspensioen van de deelnemer, moet er vanzelfsprekend wel voldoende kapitaal aanwezig zijn om de verschuldigde premies te financieren. Daarnaast gelden er nog een aantal andere fiscale bepalingen ten aanzien van het minimaal resterende OP-kapitaal.

Wat verandert er in de risicodekkingen voor de pensioendatum onder de Wtp? 

Het partnerpensioen en het wezenpensioen worden nog steeds berekend op basis van een percentage van het pensioengevend salaris of, indien gewenst, de pensioengrondslag. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de oude situatie is dat het berekeningspercentage onder de Wtp onafhankelijk van de diensttijd van de deelnemer wordt vastgesteld.

Voor zowel het partnerpensioen alsook het wezenpensioen geldt wel een maximum. Voor het partnerpensioen is dit percentage maximaal 50% en voor het wezenpensioen maximaal 20% (voor volle wezen maximaal 40%) van het pensioengevend salaris of de pensioengrondslag. Het wezenpensioen wordt uitgekeerd tot een vaste eindleeftijd van 25 jaar.

Wat houdt het overgangsrecht onder de Wtp in?

Het is mogelijk om ook na inwerkingtreding van de Wtp een leeftijdsafhankelijke, progressieve premiestaffel te blijven hanteren voor regelingen die op 1 juli 2023 al bestonden.  Tot uiterlijk 1 januari 2028 mogen nieuwe deelnemers nog worden toegevoegd aan een dergelijke regeling. Na deze datum mag de progressieve staffel nog steeds worden gehandhaafd mits deze de in artikel 38r van de Wet loonbelasting 1964 opgenomen staffel niet overstijgt. Wordt een pensioenregeling al voor 1-1-2028 onder het overgangsregime van de Wtp gebracht? Dan mogen vanaf dat moment geen nieuwe deelnemers meer aan de regeling worden toegevoegd.

Wat verandert er ten aanzien van de premie voor het ouderdomspensioen?

Het premiepercentage, op basis waarvan de premie voor het ouderdomspensioen werd vastgesteld, was meestal leeftijdsafhankelijk en wordt onder de Wtp leeftijdsonafhankelijk. Dat betekent dat voor elke deelnemer in de pensioenregeling precies hetzelfde premiepercentage van toepassing is. Dit premiepercentage mag maximaal 30% van de pensioengrondslag bedragen.

Wat is de uiterlijke datum waarop pensioenregelingen moeten zijn aangepast aan de Wtp?

Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de Wtp.