Scildon maakt echt het verschil

Aanvullend pensioen

Met een zogenaamde lijfrente zorgt u voor een aanvulling op uw pensioen op een fiscaal voordelige manier. De lijfrente is een bedrag dat u periodiek uitbetaald krijgt over een vooraf afgesproken termijn of tot het moment van overlijden. Het woord ‘lijfrente’ slaat op de verzekering van het ‘lijf’: als de verzekerde overlijdt, stoppen ook de uitkeringen. Het is mogelijk een deel van, of de volledige  inleg te laten beleggen. De hoogte van de uitkering is dan afhankelijk van de beleggingsresultaten. Om het opgebouwde bedrag van uw lijfrentepolis uit te laten betalen moet u een lijfrenteverzekering afsluiten. Wilt u een aanvullend pensioen opbouwen of loopt uw lijfrenteverzekering af? Bekijk hier de mogelijkheden.

Wat is een lijfrenteverzekering?

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering. Het doel hiervan is de verzekerde van extra inkomen te voorzien vanaf een bepaald moment. U legt periodiek een bedrag in waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt. Dit kapitaal, of een deel hiervan, kan de verzekeraar voor u beleggen. U kunt het bedrag op een later tijdstip periodiek laten uitkeren. De uitkering loopt levenslang.

Lijfrentekapitaal kan gebruikt worden als aanvullend pensioen bovenop uw AOW als u zelf pensioen wil opbouwen. Op het moment dat de verzekering afloopt, kunt u met het opgebouwde kapitaal een lijfrente aankopen. Dat hoeft niet bij dezelfde verzekeraar te gebeuren als waar het kapitaal is opgebouwd.

Verschillende vormen van lijfrenteverzekeringen

  • Oudedagslijfrenteverzekering: de verzekeringsmaatschappij keert periodiek aan u uit, bijvoorbeeld vanaf het moment dat u met pensioen gaat.
  • Nabestaandenlijfrenteverzekering: de verzekeringsmaatschappij keert aan uw nabestaande(n) uit als u overlijdt.

Fiscaal aftrekbare premie

De premie die u voor de lijfrenteverzekering betaalt, kunt u aftrekken van uw belastbaar inkomen. U betaalt dan dus minder inkomstenbelasting. Er moet dan wel sprake zijn van een tekort aan opgebouwde oudedagsvoorzieningen.

De waarde van de lijfrente behoort niet tot uw vermogen, dus u hoeft geen vermogensbelasting over het opgebouwde kapitaal te betalen. Wanneer uw lijfrente uitkeringen starten ontvangt u periodiek een bedrag. Dit bedrag wordt gezien als inkomen waardoor u over deze periodieke uitkeringen inkomstenbelasting moet betalen. Houd er rekening mee dat vanaf het moment dat u de AOW leeftijd bereikt heeft, u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Het eindkapitaal

Er zijn verschillende manieren waarop het eindkapitaal bepaald kan worden:

  • Gegarandeerd,
  • Op basis van beleggingen
  • Een combinatie van garantie en beleggingen.

Afhankelijk van uw situatie en wensen kunt u de best passende mogelijkheid bepalen.

Vrijvallen lijfrente

Komt uw lijfrentekapitaal binnenkort vrij? Dan ontvangt u van uw verzekeraar of bank een brief met een expiratiedatum. U moet vervolgens een keuze maken wat u met uw vrijgekomen kapitaal gaat doen. U kunt kiezen om het opgebouwde bedrag periodiek uit te laten keren of om de einddatum uit te stellen.

Lees hier meer over wat te doen met vrijkomende lijfrente.

Lijfrenteverzekering afsluiten

U kunt een lijfrenteverzekering afsluiten door een eenmalige storting of een periodieke premiebetaling. Als de premies in één keer worden betaald, spreken we van een koopsom. De premie die u betaalt voor de lijfrenteverzekering of koopsompolis kunt u – als u een pensioentekort heeft – aftrekken van uw belastbaar inkomen. Hierdoor hoeft u minder inkomstenbelasting te betalen.

Om te bepalen of u een pensioentekort heeft, kijkt de Belastingdienst naar de jaarruimte en de reserveringsruimte. Dit heeft te maken met het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf en de 7 jaren daarvoor. Het is niet mogelijk om per jaar meer dan deze ruimte te belastingvrij in te leggen.

Een lijfrente is erg geschikt als aanvulling op uw pensioen. Als u overweegt om een lijfrenteverzekering af te sluiten is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren over wat in uw situatie verstandig is. Onze financieel adviseurs helpen u graag.

Veelgestelde vragen over lijfrente

Heeft u vragen over aanvullend pensioen opbouwen met lijfrente? Bekijk dan onderstaande informatie of neem contact op met een financieel adviseur bij u in de buurt.

Wat is overbruggingslijfrente?

Met een overbruggingslijfrente kunt u de periode tussen wanneer u stopt met werken en u de pensioenleeftijd bereikt overbruggen. Lees meer

Kunt u met uw lijfrente-uitkeringen uw hypotheek aflossen?

Het is mogelijk om uw vrijkomende lijfrente te gebruiken om uw hypotheek af te lossen. Afhankelijk van uw situatie kan dit interessant voor u zijn. Lees meer

Lijfrente komt vrij oud regime, wat kunt u doen?

Er zijn diverse mogelijkheden als u een lijfrente van het oud regime heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld uw lijfrente uit laten keren of als overbrugging gebruiken. Lees meer

Lijfrente komt vrij nieuw regime, wat kunt u doen?

Als uw lijfrente van het nieuw regime vrijkomt heeft u twee mogelijkheden, de einddatum uitstellen of uw lijfrente periodiek uit laten keren. Lees meer