Scildon maakt echt het verschil

Is beleggen verstandig?

Met de huidige spaarrentes kan het interessant zijn om uw spaargeld te gaan beleggen voor vermogensopbouw. Hierdoor kunt u meer rendement behalen dan door te sparen. Toch kan het zijn dat beleggen niet past in uw situatie. Dit kan voor sommige spaardoelen zinvol zijn, maar dit is niet altijd het geval. 

Wanneer is beleggen verstandig?

Door de inflatie wordt uw koopkracht steeds minder. Voor het geld dat u nu heeft, kunt u over 20 jaar minder kopen dan nu. Door uw geld te beleggen kunt u ervoor zorgen dat uw geld meer waard wordt. Let er wel op dat u alleen kunt beleggen met het geld dat u op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert.

Als u met uw spaargeld wilt beleggen heeft u een buffer nodig. Deze buffer, ook wel financiële reserve genoemd, is nodig voor onverwachte uitgaven. De hoogte van deze buffer hangt af van uw situatie. Als u meer spaargeld heeft dan u nodig heeft voor uw buffer, kunt u met dit bedrag gaan beleggen.

Meerdere beleggingsopties

Er zijn verschillende manieren om uw geld te beleggen. Zo kunt u beleggen in obligaties, aandelen, opties of beleggingsfondsen. U kunt er ook voor kiezen om in goud, kunst of onroerend goed te beleggen. De ene belegging brengt meer risico’s met zich mee dan de ander. Vaak geldt bij beleggen hoe meer winst u kunt behalen, hoe groter het risico.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. De meest voorkomende risico’s zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. 

De financiële markt is continu in beweging, hierdoor kan het voorkomen dat uw beleggingen minder waard worden of zelfs hun waarde verliezen. Als het bedrijf waarin u belegt failliet is verklaard, hebben de aandelen geen waarde meer.

Het is ook mogelijk dat de rente stijgt. Een hogere rente kan ervoor zorgen dat bedrijven minder winst maken. Dit heeft een negatief effect op aandelen, obligaties en beleggingsfondsen die hierin beleggen. 

Een ander risico is dat uw beleggingen niet liquide zijn. Ze kunnen dan niet of nauwelijks verhandeld worden. Hierdoor kunt u (tijdelijk) niet over uw inleg beschikken. Het kan ook zijn dat u deze belegging met verlies moet verkopen. 

Door te beleggen in een andere valuta dan de Euro loopt u het risico dat de waarde van uw belegging minder wordt. Dit komt voor wanneer de koers van uw valuta daalt ten opzichte van de Euro.

Risico’s bij beleggen op korte termijn

Op de korte termijn wordt geprobeerd om in zo’n kort mogelijke periode een zo’n groot mogelijk rendement te behalen. Dit wordt ook wel speculeren genoemd. Bij deze vorm van beleggen koopt en verkoopt u aandelen binnen een korte periode. U loopt het risico dat u de aandelen op het verkeerde moment koopt of verkoopt waardoor u verlies lijdt. Om dit te voorkomen heeft u veel kennis van de markt nodig zodat u trends kunt herkennen. Actief beleggen kost meer tijd en brengt een hoger risico met zich mee.

Risico’s bij beleggen op lange termijn

Op de lange termijn verkleint het de kans op een negatief rendement. Het kan zijn dat uw beleggingen minder waard worden door schommelingen in de markt. Door op lange termijn te beleggen worden de schommelingen van de markt opgevangen waardoor uw belegging uiteindelijk weer in waarde stijgt. Het nadeel is wel dat u het geld voor een langere periode kwijt bent. Lange termijn beleggen kan vanaf 5 jaar, maar hoe langer u belegt, hoe minder risico u loopt en hoe groter de kans op waardestijgingen.

Verschillende vormen van opbrengst

De opbrengst kan verschillen in vorm. Er zijn 3 vormen: rente, dividend en koerswinst. Rente ontvangt u op obligaties, over uw aandelen ontvangt u dividend. De hoogte is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Als het bedrijf niet goed presteert kan het zijn dat de opbrengst weinig of niets is. 

U kunt ook beleggingen kopen en voor een hoger bedrag verkopen. De opbrengst die u op deze manier behaalt wordt koerswinst genoemd. Het kan ook zijn dat u geen winst of zelfs verlies maakt over uw belegging. Dit komt voor wanneer u uw aandelen voor hetzelfde bedrag of  voor minder verkoopt dan wat u er voor betaald heeft. 

Er wordt vaak van rendement gesproken, hiermee wordt aangegeven wat de belegging oplevert. Kijk vooral naar het nettorendement, in dit bedrag zijn de kosten en premies van de opbrengst afgetrokken. Dit bedrag geeft een goede indicatie van uw rendement.

Bereid u goed voor

Als u overweegt om te gaan beleggen zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent. Houd er rekening mee dat er kosten, zoals beheer- en servicekosten en transactiekosten in rekening gebracht kunnen worden. Bedenk van te voren hoeveel risico u wilt nemen en laat u goed adviseren door een financieel adviseur. Dit zorgt ervoor dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.