Zo simpel kan het zijn
Scildon

Is beleggen verstandig?

Met de huidige spaarrentes kan het interessant zijn om jouw spaargeld te gaan beleggen voor vermogensopbouw. Hierdoor kan je meer rendement behalen dan door te sparen. Toch kan het zijn dat beleggen niet past in jouw situatie. Dit kan voor sommige spaardoelen zinvol zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Wanneer is beleggen verstandig? 

Door de inflatie wordt je koopkracht steeds minder. Voor het geld dat je nu hebt, kan je over 20 jaar minder kopen dan nu. Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert.

Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig. Deze buffer, ook wel financiële reserve genoemd, is nodig voor onverwachte uitgaven. De hoogte van deze buffer hangt af van jouw situatie. Als je meer spaargeld hebt dan je nodig hebt voor jouw buffer, kan je met dit bedrag gaan beleggen.

Meerdere beleggingsopties

Er zijn verschillende manieren om je geld te beleggen. Zo kan je beleggen in obligaties, aandelen, opties of beleggingsfondsen. Je kan er ook voor kiezen om in goud, kunst of onroerend goed te beleggen. De ene belegging brengt meer risico’s met zich mee dan de ander. Vaak geldt bij beleggen hoe meer winst je kunt behalen, hoe groter het risico.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. De meest voorkomende risico’s zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. 

De financiële markt is continu in beweging, hierdoor kan het voorkomen dat je beleggingen minder waard worden of zelfs hun waarde verliezen. Als het bedrijf waarin je belegt failliet is verklaard, hebben de aandelen geen waarde meer.

Het is ook mogelijk dat de rente stijgt. Een hogere rente kan ervoor zorgen dat bedrijven minder winst maken. Dit heeft een negatief effect op aandelen, obligaties en beleggingsfondsen die hierin beleggen. 

Een ander risico is dat jouw beleggingen niet liquide zijn. Ze kunnen dan niet of nauwelijks verhandeld worden. Hierdoor kan je (tijdelijk) niet over je inleg beschikken. Het kan ook zijn dat je deze belegging met verlies moet verkopen. 

Door te beleggen in een andere valuta dan de Euro loop je het risico dat de waarde van je belegging minder wordt. Dit komt voor wanneer de koers van je valuta daalt ten opzichte van de Euro.

Risico’s bij beleggen op korte termijn

Op de korte termijn wordt geprobeerd om in zo’n kort mogelijke periode een zo’n groot mogelijk rendement te behalen. Dit wordt ook wel speculeren genoemd. Bij deze vorm van beleggen koopt en verkoop je aandelen binnen een korte periode. Je loopt het risico dat je de aandelen op het verkeerde moment koopt of verkoopt waardoor je verlies lijdt. Om dit te voorkomen heb je veel kennis van de markt nodig zodat je trends kan herkennen. Actief beleggen kost meer tijd en brengt een hoger risico met zich mee.

Risico’s bij beleggen op lange termijn

Op de lange termijn verkleint het de kans op een negatief rendement. Het kan zijn dat jouw beleggingen minder waard worden door schommelingen in de markt. Door op lange termijn te beleggen worden de schommelingen van de markt opgevangen waardoor je belegging uiteindelijk weer in waarde stijgt. Het nadeel is wel dat je het geld voor een langere periode kwijt bent. Lange termijn beleggen kan vanaf 5 jaar, maar hoe langer je belegt, hoe minder risico je loopt en hoe groter de kans op waardestijgingen.

Verschillende vormen van opbrengst

De opbrengst kan verschillen in vorm. Er zijn 3 vormen: rente, dividend en koerswinst. Rente ontvang je op obligaties, over jouw aandelen ontvang je dividend. De hoogte is afhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Als het bedrijf niet goed presteert kan het zijn dat de opbrengst weinig of niets is. 

Je kan ook beleggingen kopen en voor een hoger bedrag verkopen. De opbrengst die je op deze manier behaalt wordt koerswinst genoemd. Het kan ook zijn dat je geen winst of zelfs verlies maakt over jouw belegging. Dit komt voor wanneer je jouw aandelen voor hetzelfde bedrag of voor minder verkoopt dan wat je er voor betaald hebt. 

Er wordt vaak van rendement gesproken, hiermee wordt aangegeven wat de belegging oplevert. Kijk vooral naar het nettorendement, in dit bedrag zijn de kosten en premies van de opbrengst afgetrokken. Dit bedrag geeft een goede indicatie van jouw rendement.

Bereid je goed voor

Als je overweegt om te gaan beleggen zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Houd er rekening mee dat er kosten, zoals beheer- en servicekosten en transactiekosten in rekening gebracht kunnen worden. Bedenk van te voren hoeveel risico je wilt nemen en laat je goed adviseren door een financieel adviseur. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.