Scildon maakt echt het verschil

Hoe kunt u uw spaargeld investeren?

Wilt u uw geld voor een lange tijd opzij zetten om vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis of de studie van de (klein)kinderen? Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd, maar weten te weinig over de mogelijkheden om te sparen. In de meeste gevallen wordt het geld daarom op een spaarrekening gezet. Dit is veilig, maar het levert tegenwoordig weinig op. In dit artikel worden de mogelijkheden om te investeren met uw spaargeld besproken zodat u een hoger rendement kunt behalen.

Beleggen 

Beleggen is een goede manier om – zeker op de langere termijn – een hoger rendement te behalen. Hier zijn echter wel risico’s aan verbonden. Hoe meer risico u loopt, hoe hoger het rendement dat u kunt behalen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden gekomen waarbij u zelf kunt bepalen hoeveel risico u wilt en kunt lopen. Daarnaast kunt u ook zelf bepalen waarin u belegt. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld de premie van uw levensverzekering beleggen, maar ook de ontslagvergoeding die u heeft ontvangen. Het is dus erg belangrijk om vooraf uw wensen en doelen te bepalen, bijvoorbeeld samen met een financieel adviseur. Op basis van uw persoonlijk risicoprofiel wordt er samen met u bepaald waarin u gaat beleggen en hoeveel risico u kunt lopen. Uw financieel adviseur stelt dit profiel vast door te kijken naar uw doelstellingen, financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren. 

Beleggen op basis van een levensverzekering

Met een levensverzekering wordt er een bedrag aan uw nabestaanden uitgekeerd als overlijdt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben. Uw nabestaanden blijven hierdoor niet achter met hoge kosten. Bij verschillende aanbieders is het ook mogelijk om de premies die u inlegt, te beleggen.

Sparen voor de (klein)kinderen

Momenteel zijn jeugdspaarrekeningen de enige spaarrekeningen met een hogere rente. Wilt u graag sparen voor de studie van uw (klein)kinderen? Vraag dan een rekening aan op naam van uw (klein)kind en zet hier het geld op. U kunt hierbij kiezen tussen een variabele rente of een vaste rente. Er zijn een aantal fiscale regels aan deze spaarrekeningen verbonden. Het spaargeld van een kind valt tot zijn of haar 18e jaar onder uw vermogen. Als u inclusief de kinderspaarrekening meer dan het heffingsvrij vermogen bezit, betaalt u hier belasting over. Daarnaast wordt het bedrag dat u per jaar op de spaarrekening stort gezien als een schenking. Als dit boven de € 5.515 (2020) uitkomt moet u hier schenkbelasting over betalen. Vanaf zijn of haar achttiende mag uw kind zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet.

Om erachter te komen wat het beste bij uw situatie en wensen past kunt u advies vragen bij een financieel adviseur.