Scildon maakt echt het verschil

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag jaarlijks met een vastgesteld percentage. Dit annuïteitspercentage kunt u zelf kiezen, vaak is dit vergelijkbaar met het rentepercentage van de hypotheek. Het percentage ligt in de meeste gevallen tussen 4% en 8%. Hoe hoger het percentage is, hoe langzamer het verzekerde bedrag jaarlijks daalt. Aan het begin van de looptijd daalt het verzekerde bedrag nauwelijks, pas aan het einde daalt dit sneller.

Premie bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Hoewel het verzekerde bedrag jaarlijks daalt, blijft de premie gelijk. De premie is ingesteld op het het dalende verloop van het verzekerde bedrag. Omdat het bedrag aan het einde van de looptijd erg laag is, wordt in de meeste gevallen de laatste jaren van de verzekering geen premie meer betaald. Let wel op of er een en bloc clausule staat in de polisvoorwaarden van de verzekering. Dit wil zeggen dat de verzekeraar de premie tussentijds kan verhogen, wat risico’s met zich meebrengt. Scildon heeft geen en bloc clausule.

Wanneer kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

De annuïtaire overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een annuïtaire hypotheek. Het percentage van de verzekering wordt afgestemd op het percentage van de hypotheekrente, waardoor het uit te betalen bedrag ongeveer gelijk ligt met de nog openstaande hypotheekschuld. De hypotheek kan dan met behulp van de uitkering afgelost worden. Dit principe geldt ook voor andere kredieten met een vergelijkbare afbouw. Bij een persoonlijke lening is de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering vaak ook geschikt.

Deze verzekeringsvorm is minder geschikt om als inkomensvoorziening voor de nabestaanden te dienen. Het is namelijk lastig om in te schatten of zij behoefte hebben aan een lagere uitkering wanneer iemand op latere leeftijd overlijdt. De juiste verzekeringsvorm hangt van de financiële situatie af. Het is dus altijd raadzaam om met een financieel adviseur te bekijken wat de beste optie is.