Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekering

Ik ben genezen van kanker. Kan ik bij Scildon een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Scildon onderschrijft de zogenaamde schone lei-regeling. Dit houdt in dat als je tien jaar kankervrij bent, je bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering niet meer hoeft te melden dat je kanker hebt gehad. Deze termijn is vijf jaar voor mensen die twintig jaar of jonger waren toen ze kanker hadden. Voor een aantal soorten kanker gelden kortere termijnen. Meer informatie vind je in onze gezondheidsverklaring op pagina 3.

Wie is wie op de polis?

Op de polis van een overlijdensrisicoverzekering vind je verschillende personen.

Handig schema

Veel mensen is het niet duidelijk wie bijvoorbeeld de verzekeringnemer is of de verzekerde. Daarom hebben wij een schema gemaakt waarin je in een oogopslag ziet wie wie is op de polis.

Volstaat een gezondheidsverklaring of krijg ik een medische keuring?

Als je een levensverzekering wilt afsluiten, vragen wij naar een gezondheidsverklaring. Een medisch adviseur of een medewerker van de medische dienst beoordeelt vervolgens jouw medische gegevens. In sommige gevallen stellen wij je aanvullende vragen of is een klein medisch onderzoek nodig om je aanvraag te beoordelen. Lees meer

Wat is kruislings verzekeren?

Kruislings verzekeren is een manier waarop je premie kan betalen voor een overlijdensrisicoverzekering zodat je geen erfbelasting hoeft te betalen. Lees meer

Is een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar?

De meeste premies komen niet in aanmerking voor aftrek. Alleen bij een uitkering in de vorm van een nabestaandenlijfrente is de premie wel aftrekbaar. Lees meer

Welk bedrag moet ik voor een ORV verzekeren?

Welk bedrag heb je nodig als extra inkomen na het overlijden van je partner? Uiteraard hangt dit af van jouw persoonlijke situatie en de grootte van het overlijdensrisico. Het is belangrijk om een schatting te maken van je huidige gezamenlijke uitgaven. Houd daarbij rekening met:

  1. Wat zijn de vaste lasten? Denk hierbij aan de huur of aflossing van de hypotheek, energie/water, verzekeringen, auto en studiekosten.
  2. Hoe hoog zijn de variabele lasten? Denk hierbij aan huishoudelijke uitgaven, kleding en reizen.
  3. Welke bedragen zijn nodig voor vakantie, onderhoud en belastingen?

Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Wanneer heb je een orv nodig? Als je een partner of gezin hebt is een orv eigenlijk onmisbaar. Hoe groot het overlijdensrisico is hangt van een aantal factoren af.

  • Ben je een tweeverdiener? Dan is je bestedingspatroon waarschijnlijk ook afgestemd op twee inkomens. Wanneer jij of jouw partner overlijdt, kan het zijn dat de hoge lasten van de woning niet meer opgebracht kunnen worden. Met een verzekering kan je gezin ook bij het wegvallen van jij of jouw partner in de huidige woning blijven wonen.
  • Overlijdt de kostwinner binnen het gezin? Dan daalt het inkomen van de achterblijvende partner. De woonlasten of de kosten voor de kinderen kunnen dan al snel onbetaalbaar worden.
  • Overlijdt een niet-werkende ouder? In dit geval zal de kostwinner voor extra financiële uitgaven komen te staan. Hierbij kan je denken aan de kinderopvang bij kleine kinderen en studiekosten bij opgroeiende kinderen.

Waar moet ik op letten bij een overlijdensrisicoverzekering?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  • De kosten van een overlijdensrisicoverzekering
  • Het verstrekken van een gezondheidsverklaring 
  • De en bloc clausule die opgenomen kan zijn in de voorwaarden van de verzekering
  • De huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract dat je met jouw partner hebt

 Lees hier meer informatie.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Je betaalt maandelijks of jaarlijks een bedrag aan premie. De kosten van jouw orv premie hangen van een aantal factoren af:

  • De hoogte van het verzekerd bedrag 
  • De looptijd van de verzekering 
  • De verzekeringsvorm
  • De leeftijd en de gezondheid van de verzekerde

Lees hier alle informatie.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Niemand is wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het komt regelmatig voor dat geldverstrekkers een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een hypotheek. Lees meer