Veelgestelde vragen over nabestaanden polis

Ik ben genezen van kanker. Kan ik bij Scildon een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Scildon onderschrijft de zogenaamde schone lei-regeling. Dit houdt in dat als je tien jaar kankervrij bent, je bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering niet meer hoeft te melden dat je kanker hebt gehad. Deze termijn is vijf jaar voor mensen die twintig jaar of jonger waren toen ze kanker hadden. Voor een aantal soorten kanker gelden kortere termijnen. Meer informatie vind je in onze gezondheidsverklaring op pagina 3.

Wie is wie op de polis?

Op de polis van een overlijdensrisicoverzekering vind je verschillende personen.

Handig schema

Veel mensen is het niet duidelijk wie bijvoorbeeld de verzekeringnemer is of de verzekerde. Daarom hebben wij een schema gemaakt waarin je in een oogopslag ziet wie wie is op de polis.

Kan de uitkering uit de Nabestaanden Polis worden afgestemd op de behoefte?

De Nabestaandenpolis van Scildon kan voorzien worden van een wisseldatum. Hierdoor kan de Nabestaandenpolis volledig worden afgestemd op het uitkeringsverloop van de uitkering die nabestaanden van de overheid ontvangen (Anw). De Anw-uitkering stopt namelijk als het jongste kind 18 jaar wordt. Meestal bestaat er vanaf dat moment behoefte aan een hogere uitkering, bijvoorbeeld voor een studie. De wisseldatum kun je tijdens de looptijd wijzigen.

Is de premie van de Nabestaanden Polis aftrekbaar?

Dat kan en is afhankelijk van je keuze. De Nabestaanden Polis is er in twee varianten. De overlevingsrente en de erfrente.

  1. In de vorm van overlevingsrente is de premie van de Nabestaanden Polis als lijfrentepremie fiscaal aftrekbaar. De uitkeringen worden in dat geval wel belast. Bij overlijden van de verzekerde wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd tot de einddatum van de verzekering. Dat gebeurt zolang de begunstigde leeft.
  2. Als vaste rente is de premie van de Nabestaanden Polis niet fiscaal aftrekbaar. De uitkeringen zijn in dit geval onbelast voor de inkomstenbelasting. Er wordt uitgekeerd tot de einddatum van de verzekering. In tegenstelling tot de overlevingsrente loopt de uitkering in dit geval wel door als de begunstigde overlijdt. De vaste rente is dus niet afhankelijk van het in leven zijn van de partner.