Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Pensioen door Maurik de Groot

Dé definitieve doorbraak van nieuw Pensioentijdperk

Ja het stond er toch echt…iets dat we eigenlijk als pensioenprofessionals al lang wisten. En toch was het vreemd het nu zo hard op papier te zien staan: ‘40% van de gepensioneerden kan niet rondkomen’. Dit bleek uit een onderzoek van belangenvereniging ANBO. Als de huidige generatie gepensioneerden al geld tekort komt, belooft dat wat voor toekomstige generaties. We gaan de komende jaren een renaissance beleven op pensioengebied: een stelsel op basis van eigen keuze en verantwoordelijkheid.
Pijnlijke lessen
De pijnlijke lessen van een versleten pensioenstelsel worden inmiddels goed zichtbaar. Generaties lang is geld uit de ruif gegeten van jongere generaties. Het kon niet op met premievakanties en indexaties. En nu laat zich dat voelen. We krijgen nu de kater van de jarenlange dronkenschap. De oorzaken zijn bekend. Zo is er nooit rekening gehouden met een structurele lage rente. Maar het is te makkelijk om alleen daar naar te wijzen. Ook in de communicatie en het wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van deelnemers had het veel beter gekund. De illusie van zekerheid is te lang gepredikt en komt nu hard tot stilstand.

“We gaan de komende jaren een renaissance beleven op pensioengebied: een stelsel op basis van eigen keuze en verantwoordelijkheid”

Vraag om verandering
Inmiddels wakkert de vraag naar verandering flink aan. Niet alleen verzekeraars vragen nu nog om het loslaten van de grote verplichtstelling. Inmiddels zijn ook de meeste economen en specialisten overstag gegaan. Zelfs pensioenfondsen beginnen aan het idee te wennen. Er worden verschillende oplossingen aangedragen, maar het hebben van een doorsneepremie en een aansluiting bij een verplicht gestelde beroepsgroep wordt inmiddels niet meer als summum gezien. Wel een pensioenverplichting. Mensen zijn meestal niet in staat ver vooruit te kijken. Dus een bijdrage reserveren voor de oudedag is noodzaak. Vervolgens kan de deelnemer met behulp van u als adviseur een keuze maken waar hij/zij deze bijdrage onderbrengt. Een andere les is dat voor een goed pensioen minimaal 7% rendement nodig is. Dat ga je zeker niet halen met de op dit moment geboden garanties. Pensioenfondsen beleggen al lang, maar de vraag is of deelnemers in de vrije sectoren begrijpen dat dit nodig is om een toereikend pensioen op te bouwen.

“Een bijdrage reserveren voor de oudedag is noodzaak. De deelnemer kan met behulp van u als adviseur een keuze maken waar hij deze bijdrage onderbrengt. “

Klaar zijn voor de toekomst!
Er zit meer dan 1.200 miljard euro in de Nederlandse pensioenpot. Een enorme som geld in vergelijking met andere westerse landen. Niets om over te somberen dus. Maar om ons pensioenkrachtige erfgoed te behouden zijn stappen nodig. Iets waar we op tijd aan moeten beginnen, aangezien ons poldermodel een langdurige aanloop vergt. Zeker voor zoiets complex als pensioen. Aan de slag dus!4 gedachten over “Dé definitieve doorbraak van nieuw Pensioentijdperk

 1. Frank

  Nou Maurik,
  Die laatste is wel erg gemakkelijk tegen iemand, die op z’n minst een beetje gelijk heeft.
  Gewoon niet inhoudelijk op ingaan en de volgende keer weer zo’n stukje schrijven.
  Groet,
  Frank

  Reageren
 2. Peter Beszelsen

  Dag Maurik,
  Lees “A way through the maze; the challenges of managing UK pension schemes” eens op je gemakje door. Commissioned by Towers Perrin. Als dochter van een Engelse moeder heeft elke L&G zich noemende pensioenspecialist dat natuurlijk op zijn stapeltje standaard-literatuur liggen. Gaat over de rampen die de UK pensionado;s hebben getroffen na de overgang van het DB naar het DC systeem. Want natuurlijk hebben de Nederlandse oudjes van de begin 1900 vanaf 1965 “genoten” van het door henzelf opgebrachte gegarandeerde pensioenvermogen in hun BPF. Stork was de eerste in 1881 met een BPF. Wist je dat?
  Het ging pas fout toen BPF beheerders (ja, ook van het ABP) werden meegesleurd in de aandelen-beleggingswaanzin/hebzucht. Voor een goede opbouw is 7% rendement nodig, zeg je? Wat dacht je van een hogere premie als het met de garantie-rente van 4% niet meer lukt?
  Ik durf wel een referendum aan Maurik.
  Vraagstelling:
  betaalt u ook liever een hogere premie voor een OP en WP garantiepensioen van 50% (OP) en 35% (WP) van uw gemiddelde salaris, dan een lagere premie voor een aandelen-beleggingspensioen met het risico van 25% van dat salaris (beurscrash a la 2000 en 2008) met de kans op 75% als het meezit met de beurskoersen en de rekenrente van 8% op je pensioendatum? (nu 0%!) Ja of Nee.
  Ik durf best wel een stevige gok op een “Ja” antwoord van 75% tegen 25% “nee” te wagen.
  Doodzonde dat L&G zijn garantieproducten een zachte dood liet sterven. Paste niet meer in het verdienmodel. 0% aankoop en verkoopkosten van renteproducten en 0,5% beheersvergoeding is ook niet iets om vrolijk van te worden.
  Schaam je voor je tendentieuze uitspraak van pensioengerechtigden die tot nu toe “uit de ruif van de jongeren hebben gevreten” . Ik vergeef het je, omdat je zélf zo’n jonkie bent die nog amper BPF pensioen heeft opgebouwd.
  Nederland wordt rijp gemaakt voor het DC systeem (beheervergoeding gemiddeld 3,5% en aan/verkoopkosten die er niet om liegen ) waar het risico volledig bij de totaal pensioen-onwetende pensioengerechtigden wordt neergelegd. Zo lost beherend Nederland dat probleem van gehalveerde aandelenwaarde op. Schande!
  Het nieuwe tijdperk? Ik hoop je nog te spreken in 2050.
  Mijn tip:
  Baseer je pensioenvermogen op garantieproducten. Vandaag een beetje kostbaarder dan 10 jaar geleden misschien, maar wie weet een schijntje als de rente weer door het plafond gaat. (Hypotheekrente van 12% nog meegemaakt, Maurik).
  Jullie vaardige actuariële rekenmeesters zien vast wel kans dempende instrumenten te ontwikkelen om de premies niet te laten jojo-en met de waan van de dag. En guess what:
  Legal & General Nederland wordt in één keer de beste pensioenVERZEKERAAR, die die kwalificatie waardig is.
  Het kost wat uurtjes om je cliënten de premie-tarieven van dat garantie-systeem met OP, WP WzP, premievrijstelling bij AO, AOV, Indexering, Backservice, Coping back-service etc. uit te leggen, maar die mogen tegenwoordig in rekening worden gebracht.
  Beleggen voor je Pensioen? Goed voor luie adviseurs en inhalige pensioenfondsbeheerders.
  Een mooie zomer gewenst door
  Peter Beszelsen
  Kerckemeren Consult B.V.
  Een tevreden pensionado en ex-L&G TP met geïndexeerde Garantiepensioenen, ook voor mijn nabestaanden.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *