Vermogensopbouw

Stress over beleggen

Theo Krins

Veel financieel adviseurs vinden het onderwerp beleggen nog altijd een spannend onderwerp om met hun klanten te bespreken. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat het – zeker door de consument – nogal eens wordt geassocieerd met speculeren en anderzijds ook omdat de adviseur het lastig vindt om de klant in de wereld van beleggen mee te nemen en daarover een concreet advies te geven.

Er zijn zoveel mogelijkheden en de meningen over kansrijke markten of sectoren zijn vaak zo verdeeld, dat dit nogal eens leidt tot een ontwijkende houding.

Verschillende boodschappen

Opvallend was in dat kader dat onlangs drie verschillende boodschappen op één dag op internet verschenen: “Japanse aandelenmarkt steeds aantrekkelijker”, “Europa kan positief verrassen” en “Aandelen VS beste beleggingscategorie ter wereld”.
Zie hier maar eens chocolade van te maken… Je kunt natuurlijk ook vaststellen dat het bijna niet uitmaakt in welke markt je op dit moment belegt, maar dat is zeker niet de bedoeling van de verschillende artikelen.

“Het is verstandig om je te concentreren op inventariseren en adviseren rondom het profiel van de klant”

De oplossing is eenvoudig

Het kan daarom verstandig zijn om je als adviseur te concentreren op inventariseren en adviseren rondom het profiel van de klant. En minder bezig te zijn met het selecteren van specifieke aandelen waarin belegd gaat worden.
De adviseur kan zich dan bijvoorbeeld concentreren op profielfondsen die nauw aansluiten bij het beleggingsprofiel van de klant Je kunt dan met één beleggingsfonds volstaan. Dat is overzichtelijk en meestal ook goedkoop.
Het vraagt weinig onderhoud want de fondsen zorgen zelf voor herbalanceren. Verder bieden de fondsen ook enige vorm van bescherming omdat ze gespreid beleggen in verschillende categorieën: aandelen, obligaties en de geldmarkt. Goede profielfondsen streven daarbij ook naar een zo laag mogelijk risico voor de klant. Anders gezegd: een zo laag mogelijke standaarddeviatie. Op die manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de belegger met grote koersuitslagen te maken krijgt.

“Stress over beleggen is dus eigenlijk helemaal niet nodig”

Geen (keuze)stress meer

Stress over beleggen is dus eigenlijk helemaal niet nodig als je ervoor kiest om het advies vooral te baseren op profielfondsen. Als adviseur kun je je dan concentreren op het coachen van de klant. En op basis daarvan als het nodig is besluiten om bijvoorbeeld wat meer of minder te reserveren voor de gewenste doelstellingen. Maar je hoeft dan niet steeds nieuwe beleggingsoplossingen te overwegen en dat scheelt een hoop (keuze)stress.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.