Dienstverlening

Jij bepaalt!

admin

Tijdens het eerste Scildon Congres “Ondernemen met passie” op 8 februari 2018, was Joseph Oubelkas een van onze sprekers. Ik was onder de indruk van zijn verhaal. Joseph heeft te maken gehad met een bizarre gebeurtenis die zijn leven op z’n kop zette. Na een onbezorgde jeugd en een succesvol doorlopen studie, startte hij een IT-onderneming. Tijdens een zakenreis in Marokko werd hij gearresteerd en heeft hij 5 jaar ten onrechte in verschillende gevangenissen gezeten. Hem werd onrecht aangedaan en hij had geen invloed op zijn situatie, namelijk die van gevangenschap.

Omgaan met verandering

Waar hij wél invloed op had was de wijze waarop hij omging met deze situatie. Mede geïnspireerd door zijn moeder, die hem steunde door hem 400 brieven te sturen. Hij was sterk en liet zich niet klein krijgen door de omstandigheden maar gebruikte ze om nog beter te worden. Zo bouwde hij bijvoorbeeld een band op met medegevangenen en bewakers en ontwikkelde een houding van “ik laat me er niet onder krijgen”.
Het verhaal van Joseph is inspirerend en motiverend. Het heeft op mij ook een relativerend effect. Hoe ga ik om met veranderingen? Hoe doen we dat in onze branche?

“We vinden het soms moeilijk om te gaan met veranderingen.”

Tijdig anticiperen

In de praktijk vinden we het soms moeilijk om te gaan met veranderingen. Er is bij sommige partijen angst voor nieuwkomers, zoals Fintech-bedrijven of voor een toekomst met meer robo-advies. In de hypotheekmarkt gaat het “hosanna” op dit moment. Sommige adviseurs halen een groot deel van hun omzet hier vandaan. Hoe zorg je echter voor behoud van een inkomstenstroom als de hypotheekmarkt in de toekomst minder rooskleurig is? Veranderingen zullen er altijd zijn. Sommige bedrijven hebben laten zien hier niet goed op in te kunnen spelen. Denk aan Nokia, V&D en recent de Kijkshop. De kunst is tijdig te anticiperen, want de partijen die het beste met veranderingen kunnen omgaan, overleven!

“Want de partijen die het beste met veranderingen kunnen omgaan, overleven!”

Dus jij bepaalt!

Het verhaal van Joseph leert wat mij betreft dat jij bepaalt hoe je omgaat met veranderingen. Jij bepaalt of je een verandering aangrijpt om kansen te pakken, samenwerkingen aan te gaan met partijen in je netwerk (net als Joseph met medegevangenen en bewakers). En of je ervoor kiest om de juiste toegevoegde waarde te leveren aan klanten (zoals Joseph steun ontving van zijn moeder via haar brieven).
Heeft u een suggestie of wilt u uw ervaringen delen, dan lees ik uw reactie graag onder dit blog.

Geschreven door Jan-Albert van Laar
Voormalig manager Pensioen

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.