Persbericht

Intermediair belangrijk bij advisering over wel of niet extra aflossen

21 juli 2021

In de afgelopen jaren is vanuit de financiële sector onder het motto ‘aflossingsblij’ veel werk verzet om consumenten te bewegen een deel van hun hypotheekschuld vervroegd af te lossen.

Campagne is binnengekomen bij consument

Theo Krins, Manager Client Serviceteam Particulier bij Scildon: “De campagne ‘Aflossingsblij’ had als doel om te voorkomen dat consumenten in de toekomst (opnieuw) in de financiële problemen zouden komen. En dat is inderdaad niet ondenkbaar bij een eventuele daling van de huizenprijzen en een stijging van de hypotheekrente.

De campagne heeft bij veel consumenten gezorgd voor bewustwording: Niet aflossen van je hypotheek kan leiden tot problemen in de toekomst.”

Wel of niet aflossen vraagt echter om individueel advies

“De vraag of vrijwillig tussentijds aflossen wel of niet verstandig is, vraagt feitelijk echter om individueel maatwerk”, aldus Theo Krins. ”Voor de ene consument kan het verstandiger zijn om eerst zijn duurdere consumptief kredieten af te lossen. Voor een ander kan het belangrijk zijn om toch een wat grotere buffer aan te houden. Ook zou de consument moeten onderzoeken of aflossen wel voordeliger is dan andere mogelijke opties, voordat het besluit tot aflossen wordt genomen.”

Met de websitetool Aflossen, Sparen of Beleggen

In samenwerking met de Nationale Hypotheekbond, heeft Scildon de webtool ‘Aflossen, Sparen of Beleggen’ ontwikkeld. Deze tool stelt consument en adviseur in staat heel snel een indicatie te krijgen wat de rendementsverschillen kunnen zijn tussen sparen, aflossen of juist beleggen.

Adviseurs kunnen hiermee hun klanten nog beter begeleiden bij dit vaak lastige vraagstuk.

Terug naar overzicht