Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Overlijdensrisico door Wouter van Vliet

Wat zou jij doen met 30 miljoen euro?

De kans om te winnen
Om het nog wat beeldender te vertellen: de kans die je bij de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij van 2014 maakte op het winnen van de hoofdprijs was één op 4,38 miljoen. Dat is gelijk aan de kans dat precies jij wordt geselecteerd uit 88 keer een volle Arena. Of: als er vanaf nu elke tien seconden een Oudejaarstrekking plaatsvindt, moet je naar verwachting 1,4 jaar wachten op de hoofdprijs….

Die andere kansberekening
In 2017 overleden er in Nederland 150.214 mensen. Op een totale bevolking van 17.200.000 mensen maakt dat de kans op overlijden 0,00873337. Daarmee is de kans dat je komt te overlijden dus vele malen groter dan de kans dat je de hoofdprijs wint in de Staatsloterij. En toch kopen we liever een Staatslot.

Waar denkt u liever aan…..
Het zal te maken hebben met psychologie: het nadenken over het winnen van een prijs is een stuk leuker dan het nadenken over een (uitkering uit een) ORV.

Anderzijds hoef ik hier niet te vertellen dat de verschillen tussen de prijs voor een Staatslot (iedere maand) en de maandpremie voor een ORV tegenwoordig niet meer zo groot zijn. Daarnaast is de uitkering voor een Staatslot voor de meesten van ons een pure luxe. Terwijl de uitkering bij een ORV voor veel mensen bittere noodzaak is.

Helpen juiste keuzes te maken
Natuurlijk. Ik kijk hiernaar met de bril van een verzekeraar. Maar het bewijst toch dat wij mensen irrationele beslissingen nemen. Aan de adviseur de schone taak om hier klanten in te begeleiden en hen de juiste beslissingen te laten nemen. Want de kans dat je klant komt te overlijden is nu eenmaal vele malen groter dan de kans dat hij de hoofdprijs in de Staatsloterij wint….

En om die ene vraag alvast te beantwoorden – Nee, ik had met Oud & Nieuw toch niet dat winnende Staatslot. Dus wens ik u meer geluk toe in 2019!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *