Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Overlijdensrisico door Gonny Dunnink

Thrillers zijn fictie, of toch niet…..

Blijven lezen
Om te ontspannen pak ik graag een boek. Managementboeken verslijt ik vooral ‘ter lering ende vermaeck’. Enorm inspirerend, al heeft dit ook een nadeel: je blijft toch met je werk bezig. Daarom kies ik voor de echte ontspanning graag voor een ander genre: de fictie van psychologische thrillers. Heerlijk om je fantasie de vrije loop te laten en je eigen kleuring te geven aan de meest bijzondere misdaadverhalen. Het meest geweldig zijn de schrijvers die de spanning weten vast te houden tot de laatste pagina. Zodat je wilt blijven lezen.
Ach, het is fictie…
Mijn laatste page-turner was een geval van: ‘Wie een kuil graaft voor een ander,….’
Een man bedenkt de meest bizarre mogelijkheden om zijn vermogende vrouw van het leven te beroven, zodat hij de beschikking krijgt over haar financiële erfenis. Hij bekoopt dit uiteindelijk met zijn eigen leven omdat zijn plannen uitlekken. De vrouw kiest ervoor haar gezin te beschermen tegen haar echtgenoot en zet een al even bizarre stap. Ik word dan nieuwsgierig naar wat er in iemands hoofd omgaat om deze keuzes te maken. De bescherming van je gezin, daar kan ik best in komen. Maar om daarvoor je eigen echtgenoot om het leven brengen? Dat gaat voor mij wel heel ver. Maar ach, het is fictie…….

“Het uitzicht op financiële middelen kan mensen kennelijk tot gekke dingen bewegen”

…..of toch niet?
Hoe toevallig? Nadat ik zondagmorgen het boek had weggelegd, las ik in de krant een bericht waarin veronderstelde fictie, gewoon harde realiteit blijkt. Een Brits echtpaar fakete de dood van de echtgenoot en streek daarmee 8 ton verzekeringsgeld op. Het doel was nobel: het aflossen van hun schulden. Ook hier dus een zelfde keuze als in het boek: de bescherming van het gezin. Zes jaar lang bewaarden ze dit geheim, zelfs voor hun kinderen! Totdat de waarheid aan het licht kwam. Beiden zitten inmiddels een straf uit vanwege het plegen van fraude en het gezin viel alsnog uiteen.

“Bij de acceptatie van een overlijdensrisicoverzekering kijken wij zorgvuldig naar het motief van de verzekering”

Geld maakt ons gek
Het uitzicht op financiële middelen kan mensen kennelijk tot gekke dingen bewegen, dat bevestigt dit bericht maar weer. Een verzekering, waarschijnlijk gesloten als bescherming voor de financiële gevolgen van een onverwacht overlijden, wordt zo ineens een motief. Hoe bizar.
Zorgvuldige acceptatie
Is zo’n keuze wellicht een nare bijwerking van ons doel klanten te voorzien van een financieel onbezorgde toekomst? Bij de acceptatie van een overlijdensrisicoverzekering kijken wij uiteraard zorgvuldig naar het motief van de verzekering. En natuurlijk ook of het verzekerd kapitaal overeen komt met het af te dekken risico. Al zal de persoonlijke (financiële) situatie van de klant tijdens de looptijd zeker veranderen.
Hoe zorgen we ervoor dat de verzekering een bescherming blijft en geen motief wordt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *