Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Dienstverlening door Jan-Albert van Laar

Te laat!

Timing is een essentieel element in de sport. Het maakt vaak het verschil tussen je doel behalen of hierin falen. Zo maken honderdsten van seconden het verschil uit tussen winnen en verliezen bij topsporters op het gebied van bijvoorbeeld zwemmen, wielrennen en bij atletiekonderdelen. Maar dan zien we alleen het eindresultaat. Als je wint als topsporter heb je alles en als je verliest voelt het als een roemloze afgang. Wellicht bent u geen (top)sporter, maar hoe is het gesteld met uw timing?

“Om financiële doelstellingen te bepalen en vervolgens te realiseren, is ook een goede voorbereiding essentieel”

Voorbereiding
Aan dat eindresultaat gaat natuurlijk iets vooraf: een voorbereiding. Tom Dumoulin werkt heel gericht toe naar het behalen van een resultaat, zoals het winnen van de individuele tijdrit tijdens het wereldkampioenschap afgelopen september. In zijn voorbereiding laat hij niets aan het toeval over. Dit geldt ook voor Daphne Schippers die met 0,13 seconden voorsprong in augustus wereldkampioen werd op de 200 meter.
Maar ook buiten de topsport is de voorbereiding net zo belangrijk. Binnen Scildon hebben veel collega’s (geen topsporters) het afgelopen jaar een 100-dagen sportrusten programma gevolgd. Zij hebben heel gericht stappen gezet om een zelf gekozen doel te realiseren. Zoals bijvoorbeeld het lopen van een halve of een hele marathon. Zij hebben tijd en energie gestoken in het behalen van hun doel.
Financieel fit
Hoe vertaalt u deze aspecten naar onze klanten? Door op tijd te beginnen! Om financiële doelstellingen te bepalen en vervolgens te realiseren, is ook een goede voorbereiding essentieel om als winnaar te finishen. Dit betekent een programma uitstippelen en je daaraan houden! Maar ook aanpassen als dat nodig is en vervolgens beloond worden.
Op dit moment verdiept iedereen zich in het regeerakkoord en de gevolgen ervan. Er lijkt een breuk te ontstaan met het beleid huiseigenaren te stimuleren de hypotheekschuld af te bouwen. Starters worden getroffen omdat het maximale leenbedrag in 2018 naar 100% daalt. Verder speelt de verhoging van de AOW-leeftijd. Iemand die nu 25 jaar is, moet straks rekening houden met een AOW-leeftijd van minimaal 71! Kan en wil uw klant straks in die laatste werkzame jaren nog (volledig) aan de slag zijn?

“Veel klanten kunnen een stimulerende coach goed gebruiken”

Coach
Net als bij een topsporter, heeft uw klant een goede coach nodig: u! Maak samen met uw klant een gedegen voorbereiding, zodat uw klant een schema doorloopt, gericht op het behalen van het gewenste resultaat. Er zijn veel klanten die een stimulerende coach goed kunnen gebruiken. Pak deze kansen en maak van hen een winnaar, voordat het te laat is!
Heeft u een suggestie of wilt u uw ervaringen delen, dan lees ik uw reactie graag onder dit blog.


2 gedachten over “Te laat!

 1. Ozewald Wanrooij

  Dag Jan Albert, ik ben het volledig met je eens dat het mooi is wanneer mensen het maximale uit zichzelf willen halen maar voor mijn gevoel gaat de vergelijking met een topsporter niet altijd op. Niet iedereen is een topsporter en kan winnaar worden en dat is volgens mij helemaal niet erg. Hierbij denk ik aan alle mensen die voor hun plezier een sport bedrijven en waarvan het deelnemen waardevoller is dan de uiteindelijk prestatie. Volgens mij bestaat de optimale dienstverlening dan ook eerder uit het ondersteunen van mensen in het waarborgen en optimaliseren van hun persoonlijk geluk. En het is mijn ervaring dat het voortdurend streven naar een maximaal rendement niet per definitie bijdraagt aan het persoonlijk geluk.

  Reageren
  1. Jan-Albert van Laar

   Beste Ozewald,
   Leuk dat je mijn blog hebt gelezen en dank voor jouw reactie! Ik ben het met je eens dat niet iedereen topsporter is en kan winnen. Volgens mij zitten we ook op dezelfde lijn. Zoals in mijn blog verwoord, gaat het erom dat mensen initiatieven nemen (bijv. met ondersteuning van een coach) om zelf gekozen doelen te realiseren. Dit hoeft inderdaad niet maximal rendement te zijn, maar kan ook het bereiken van geluk zijn doordat tijdig de juiste (financiele) beslissingen zijn genomen. Daar kunnen coaches (adviseurs, financieel planners, life planners, etc.) een geode rol in spelen, naar mijn mening. En dat doe jij volgens mij ook zoals ik je heb leren kennen!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *