Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Vermogensopbouw door Theo Krins

Britten verrassen de (financiële) wereld

De Britten hebben vriend en vijand verrast met de overwinning voor het ‘Leave’ kamp. De uitslag is verrassend, gezien de overtuigende voorsprong de afgelopen periode voor een ‘Bremain’ bij de wedkantoren (meer dan 80% was ervan overtuigd dat de Britten bij de EU zouden blijven). Ook de financiële markten hielden afgelopen week geen rekening meer met een Brexit. In Groot Brittannië treedt er ook verdeeldheid op, aangezien Noord-Ierland en Schotland bij de EU willen blijven. Schotland zal waarschijnlijk inzetten op een nieuw referendum over onafhankelijkheid.

“De verwachting is dat de komende tijd de volatiliteit op de financiële markten zal aanhouden.”

Black Friday
Beleggers zochten wereldwijd de veilige havens op, zoals de staatsobligaties in Duitsland en Zwitserland, maar ook de Japanse yen en de Amerikaanse dollar. De prijs van goud steeg met ruim 4%.
De aandelenkoersen kregen op 24 juni rake klappen. De chaos op de beurs in Amsterdam was zo groot, dat het even duurde voordat er een eerste notering tot stand kwam. In Azië sloot de NIKKEI circa 8% lager. De Chinese beurzen wisten het verlies te beperken tot circa 3%. In Europa noteren de indices gemiddeld circa 6 tot 7% lager en daar kregen vooral de financiële waarden een flinke dreun te verwerken.
10 miljard schade
Nederland wordt, als handelsland, relatief hard geraakt door de Brexit. Volgens het Centraal Planbureau moet Nederland rekenen op een kostenpost van zo’n 10 miljard euro tot 2030. De kosten voor Nederland komen neer op een verlies van 1,2 tot 2,0 procent van het bbp. Dat is flink meer dan de 0,8 tot 1,5 procent die andere Europese landen verwachten.
Hoe nu verder?
De verwachting is dat de komende tijd de volatiliteit op de financiële markten zal aanhouden. De markten moeten namelijk deze verrassing verwerken. Binnen Europa zullen de politici flink aan de bak moeten om te voorkomen dat er meer landen gaan uittreden. Gelet op uitlatingen van diverse, met name populistische, partijen is besmettingsgevaar namelijk aanwezig.

“Niet overhaast reageren en het hoofd koel houden is dus de beste houding”

ABN AMRO geeft als reactie: “Wij houden er rekening mee dat zowel de centrale bankiers, als de politieke leiders, een ordelijk verloop nastreven en nauw zullen samenwerken. Na de initiële schikreactie kan dat tot een stabilisatie op de financiële markten leiden. Dat zal in onze optiek kansen voor beleggers bieden. Hoewel wij rekening houden met een recessie in het Verenigd Koninkrijk, verwachten wij dat de rest van de wereld een gematigde economische groei zal blijven laten zien. Gecombineerd met de relatief lage rente en steun vanuit de centrale banken blijven aandelen daarom goede kansen bieden.”
Hoewel de ontwikkelingen in de komende periode dus onzeker zijn, bieden de huidige koersen ook goede aankoopmomenten.
Ga in ieder geval niet overhaast beleggingen verkopen. We hebben namelijk vanuit het verleden geleerd dat na een korte negatieve reactie er doorgaans weer een snel herstel komt. Door dat herstel te missen, wordt het behalen van een eerder bepaald (lange termijn) doelrendement lastiger te realiseren. Niet overhaast reageren en het hoofd koel houden is dus de beste houding.


2 gedachten over “Britten verrassen de (financiële) wereld

  1. Theo Krins

    Vanuit Legal & General Group wordt voor langere tijd veel volatiliteit verwacht op de Europese aandelenmarkten. Zeker zolang de onzekerheid aanhoudt over de timing van de uittreding van de UK en de onderhandelingen tussen UK en de EU. Daarnaast zijn onzekerheden ten aanzien van de ontwikkelingen in andere Europese landen met betrekking tot het sentiment over de Europese samenwerking.
    Voor Legal & General Nederland zijn de gevolgen beperkt. Legal & General Nederland is een zelfstandig bedrijf en het feit dat het “moederbedrijf” in de UK is gevestigd heeft geen consequenties. Wel heeft Legal & General net als andere verzekeraars te maken met verdere verlaging van de rente en gedaalde beurskoersen. Ondanks deze ontwikkelingen heeft Legal & General Nederland nog steeds een hoge solvabiliteit van tegen de 200%.

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *