Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Geen categorie door Theo Krins

Beleggers zijn positief gestemd voor 2020

ING monitort periodiek het beleggersvertrouwen. De beleggers kijken positief terug op het afgelopen half jaar. En zij verwachten ook voor de komende maanden een waardegroei van hun beleggingsportefeuille en een verder stijgende AEX. Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek voorspelt dat de AEX in maart 2020 op een stand van 602 zal staan; de hoogste schatting sinds de start van de BeleggersBarometer in 2001. Een vijfde is meer bezorgd en voorziet een daling van de AEX.

Opmerkelijk is dat in augustus 2019 de beleggers volgens deze barometer veel pessimistischer waren en voorspelden dat in november 2019 de AEX een stand van 537 zou bereiken. Terwijl ze voor oktober 2019 een stand van 570 verwachtten. Die daling is totaal niet aan de orde geweest. Eind vorig jaar bereikte de AEX de stand van maar liefst 604,58 en op dit moment staan we zelfs daarboven.

“Iedereen weet dat beleggen iets is voor de (middel)lange termijn”

Hoogtevrees
De vraag is natuurlijk in hoeverre we ons moeten laten leiden door zo’n barometer. Iedereen die enige ervaring heeft met beleggen, weet dat beleggen iets is voor de (middel)lange termijn. En dat je je vooral niet moet laten beïnvloeden door tussentijdse koersdalingen.
De praktijk wijst namelijk vaak uit dat wanneer je in een dalende markt uitstapt, je meestal weer te laat instapt en je resultaten daardoor in bijna alle gevallen minder goed zijn, dan wanneer je gewoon was blijven zitten. Sterker: als je over lange termijn gezien de beste 30 beursdagen mist kan dit leiden tot maar liefst 80% lagere opbrengst! (zie grafiek)

Kies voor spreiding
De hoge standen op de beurzen kunnen naast hoogtevrees ook leiden tot een gedrag van (nog) niet actief willen gaan beleggen. Ook dit uitstelgedrag is vaak niet verstandig. Niemand weet wat de beurs gaat doen en wanneer een beurs op een (tijdelijk) hoogtepunt is gekomen. Veel belangrijker is om periodiek en gespreid te beleggen, waardoor er een goede risicospreiding plaatsvindt en je minder gevoelig bent voor koersschommelingen.

“Want door te gaan sparen wordt je geld nu gegarandeerd minder waard”

Sparen is, met de huidige zeer lage rente voor vermogensopbouw, eigenlijk geen optie. Of je moet het geld binnen nu en 5 jaar nodig hebben. Want door te gaan sparen wordt je geld gegarandeerd nu minder waard (rentevergoeding versus inflatie).

Scildon biedt adviseurs een aantal interessante profielfondsen aan die voor veel beleggers een passende oplossing bieden: brede spreiding, laag risico, hoge ratings van Morningstar, automatische rebalancing en prima performance.

Laat u dus als adviseur niet leiden door angst of bezorgdheid, maar kies voor een passend product dat zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en doelstellingen van de klant.


4 gedachten over “Beleggers zijn positief gestemd voor 2020

 1. Ard Op 't Landt

  Moraal van het verhaal: laat je dus niet leiden door de waan van de dag(-koers), niet in goede, maar zeker niet in slechte tijden, maar blijf je (financieel) plan!

  Reageren
 2. Theo Krins

  Beste Jacco en Jan, bedankt voor jullie reactie.
  Theoretisch gezien is het natuurlijk prachtig als je een “mondiale crash” kan voorkomen. In de praktijk blijkt dat heel lastig te timen en daarnaast zijn vaak de beste beleggingsrendementen kort na een forse dip.
  Kortom, om met zo min mogelijk stress te beleggen en op lange termijn een goed rendement te behalen is het in de praktijk verstandig om gespreid en periodiek te beleggen en niet te timen.

  Reageren
 3. Jan Schut

  Is er niet ook een grafiek die laat zien wat er gebeurt als je de 10, resp. 30 slechtste dagen er uithaalt? En geldt het gestelde ook In die mate) voor een index dichter bij huis, de AEX of de Stoxx Europe 600 index?
  Omdat geld over de hele wereld zwerft voor een beter rendement hebben we, grosso modo, elke zeven tot tien jaar (met QE) wel een flinke mondiale crash. Die kom je als belegger amper te boven. Als je die zou kunnen ontwijken levert je dat een reusachtig rendement op. Maar dan moet je wel uit de markt. Dat vinden fondsaanbieders (als Scildon bijv.) niet leuk en het kost je ook wat rendement. Zou een verzekeringsaanbieder hier geen oplossing voor kunnen bieden? Met een opslag in een percentage van het vermogen, afhankelijk van de gekozen duur van de bescherming, zo ongeveer als de risico-opslag op een AO-risico werkt?

  Reageren
 4. J. van Egmond

  Goed stuk en o zo waar. Zelfs ik als adviseur moet dit met enige regelmaat lezen om de ratio en de emotie van elkaar gescheiden te houden. De emotie gooit 9 van de 10 keer immers roet in het eten. Bij dalende markten stappen we uit en bij stijgende markten stappen we in waardoor we het rendement vaak mislopen. Maar wie kan vooraf het ideale moment bepalen omtrent wanneer in te stappen en wanneer uit te stappen? Een langere beleggingshorizon i.c.m. een maandelijkse regelmatige aankoop van participaties (zowel bij stijgende als bij dalende markten) is (zoals Theo ook al aangeeft) een uitstekende strategie.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *