Wat te doen met je ontslagvergoeding?
Wanneer je ontslagen wordt, heb je recht op een financiële schadeloosstelling, met uitzondering van gevallen waar sprake is van “ernstig verwijtbaar handelen of nalaten” door jou, als werknemer. Als je binnenkort een ontslagvergoeding krijgt, heb je verschillende manieren om deze fiscaal zo gunstig mogelijk te besteden. Lees hier meer over:
- Ontslagvergoeding
- Gouden handdruk
- Transitievergoeding
Wat is een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding is een geldbedrag dat je als werknemer ontvangt van je werkgever bij het beëindigen van je arbeidscontract. Zo'n vergoeding is bedoeld om de werknemer financieel te ondersteunen tijdens de periode van werkloosheid en om eventuele negatieve gevolgen van het ontslag te verzachten. De financiële schadeloosstelling kan een ontslagvergoeding, ook wel gouden handdruk genoemd, of een transitievergoeding zijn. Als je ontslagen wordt via het UWV of een kantonrechter, krijg je een transitievergoeding. Als je ontslagen wordt met wederzijds goedvinden is het mogelijk dat je recht hebt op een ontslagvergoeding. Let op: dit is niet altijd zo. In veel gevallen is een ontslagvergoeding die je als werknemer afspreekt met je werkgever, hoger dan een transitievergoeding.
Sparen, hypotheek aflossen of beleggen?
Omdat het vaak onzeker is wanneer je weer werk hebt, is het niet verstandig om je gouden handdruk zomaar op te maken. Je kunt met je netto ontslagvergoeding onder andere sparen, je hypotheek aflossen of beleggen.
Sparen
Hypotheek aflossen
Beleggen
Ontslagvergoeding en belasting
Over een ontslagvergoeding of transitievergoeding betaal je direct belasting. Omdat je loon in het jaar waarin je de ontslagvergoeding ontvangt een stuk hoger is, kan dit fiscaal ongunstig zijn. Je kan er dan voor kiezen om de belasting te middelen over 3 jaar. Dit werkt als volgt: de inkomens over 3 aaneengesloten jaren worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens wordt het gemiddelde inkomen over 3 jaar berekend en wordt er belasting afgetrokken voor wat je betaald zou hebben, gebaseerd op het gemiddelde inkomen. Als dit bedrag lager is dan het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt hebt, heb je recht op een teruggaaf.
Per 1 januari 2023 is de middelingsregeling vervallen. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
Hoe hoog is een ontslagvergoeding?
De hoogte van de vergoeding kan bepaald worden volgens de rekenregels voor de vaststelling van de standaard transitievergoeding, de kantonrechtersformule of op basis van onderhandeling met de werkgever. Je situatie en je onderhandelingspositie hebben invloed op de hoogte van je ontslagvergoeding.
Een deel van de vergoeding staat vast, namelijk de wettelijke transitievergoeding. Deze transitievergoeding bedraagt sinds januari 2020 ongeveer 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. De transitievergoeding in 2020 bedraagt maximaal € 83.000 óf een jaarsalaris, als dat hoger is dan € 83.000.
Word je ontslagen met wederzijds goedvinden? Dan is het mogelijk dat je een hoger bedrag ontvangt. In deze gevallen is de transitievergoeding niet het eindpunt, maar het beginpunt van de onderhandeling. De uiteindelijke vergoeding wordt schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Laat je adviseren door een financieel adviseur
Het is belangrijk dat je beleggingsverzekering aansluit bij jouw wensen. Een financieel adviseur bij je in de buurt kan jou adviseren als je interesse hebt in een beleggingsverzekering. Als je al een beleggingsverzekering hebt en deze niet meer aansluit bij jouw wensen is het verstandig om je verzekering aan te passen.