- Hoe kan je spaargeld investeren
Hoe kan je jouw spaargeld investeren?
Je spaargeld beleggen is een slimme manier om vermogen op te bouwen. Droom jij van een wereldreis als je met pensioen bent of heb je een ander groot spaardoel? Lees meer over:
- waarom je spaargeld beleggen een slimme optie is
- Hoe je spaargeld kan investeren
- hoeveel risico er zit aan spaargeld beleggen
Waarom je spaargeld investeren of beleggen?
Eerder met pensioen, een huis kopen of geld opzij zetten voor de studie van je kinderen: bijna iedereen heeft wel wensen of dromen voor later. Elke maand geld sparen om dit te realiseren is een optie, maar heb je ook al eens aan beleggen of een beleggingsverzekering gedacht?
Dit zijn de top 3 redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun spaargeld te investeren:
- Op je spaarrekening wordt je geld jaarlijks minder waard door inflatie
- Door geld te beleggen, geef je het de kans om te groeien
- Je maakt winst op je oorspronkelijke investering, maar ook op de winst die je al hebt gemaakt
Spaargeld beleggen
Je bent eruit: je gaat je spaargeld beleggen. Op lange termijn is dit een goede manier om hoger rendement te behalen. Bij Scildon kan je kiezen uit Scildon Beleggen en Scildon Easy B. Met Scildon Beleggen beleg je zelf in verschillende fondsen die je hebt gekozen. Je hebt meer controle over waar je geld naartoe gaat. Met Scildon Easy B hoef je niet zelf de fondsen te kiezen, dat doen wij voor je. Je bepaalt wel zelf het risicoprofiel: defensief, neutraal of offensief.
Bepaal van tevoren je stip op de horizon: wat is je spaardoel? Afhankelijk van jouw doel en wensen, helpt een financieel adviseur je met het kiezen van de juiste beleggingsverzekering.
Spaargeld beleggen zonder risico: kan dat?
Als je spaargeld gaat beleggen, zit daar altijd een risico aan. De kans is groot dat je geld op lange termijn meer waard wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist geld verliest. Met Scildon Easy B kies je zelf hoeveel risico je wil lopen.
Defensief
Neutraal
Offensief
Sparen voor je kleinkinderen
Als je voor je kleinkinderen spaart, heb je naast een beleggingsverzekering of andere soorten investeringen nog een optie: een jeugdspaarrekening. Jeugdspaarrekeningen zijn op dit moment de enige spaarrekeningen met een hogere rente.
Wil je graag sparen voor bijvoorbeeld de studie van je kind? Zo pak je dat aan:
- Vraag een jeugdspaarrekening aan op de naam van je kind.
- Het bedrag dat je jaarlijks stort wordt gezien als schenking. Komt dit boven de € 6.633 (2024), dan betaal je schenkbelasting.
- Het spaargeld valt totdat je (klein)kind achttien is onder jouw vermogen.
Aan de slag met spaargeld investeren
Onze beleggingsverzekeringen sluit je af via een adviseur. Deze denkt mee over wat in jouw situatie de beste keuze is.
Veelgestelde vragen over spaargeld investeren of beleggen
Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.
Hoe kan je je spaargeld beleggen?
Je spaargeld investeren of beleggen kan op verschillende manieren. Bij Scildon kan je via Easy B en via Scildon Beleggen vermogen opbouwen.
Lees meer over deze beleggingsverzekeringen
Hoeveel procent van je spaargeld beleggen?
Hoeveel procent je van je spaargeld kan gebruiken om te beleggen of te investeren, verschilt. Dit hangt af van hoeveel risico je wil nemen, je doelen, je leeftijd en je persoonlijke omstandigheden.
Een gangbare aanbeveling is om in ieder geval genoeg geld apart te houden om 3 tot 6 maanden van te kunnen leven. Als je geld voor een bepaalde periode investeert in bijvoorbeeld een beleggingsverzekering, kan je dit niet zomaar weer opnemen als je geld tekort hebt.
Als je weinig risico wil lopen, dan is het een veilige keuze om ongeveer 10 tot 30% van je spaargeld te gebruiken om te investeren. Als je het niet erg vind om meer risico te lopen (en daarmee ook kans op meer winst te maken), kan je ook een groter aandeel van je spaargeld beleggen. Bijvoorbeeld 60%.
Twijfel je over wat in jouw situatie een slimme aanpak is? Bespreek het met een financieel adviseur.
Is beleggen op lange termijn slim?
Uit ervaring blijkt dat lange termijn beleggen het minste risico heeft. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen.
De kans dat tegenslagen weer rechtgetrokken kunnen worden, zijn bij een lange periode groter dan bij een korte periode. Wel zo fijn!