Vermogensopbouw

Massaal naar de beurs

Theo Krins

De particuliere beleggers zijn weer massaal terug aan het front. De beleggers worden gelokt door de hoge rendementen van de afgelopen jaren en de zeer lage rente op spaarrekeningen. In de eerste twee maanden van 2015 kon je op de beurs net zoveel verdienen als 10 jaar sparen, als we uitgaan van de huidige rente.

500.000 beleggers

In Nederland zijn er nu zo’n 500.000 particuliere beleggers en er komen dus maandelijks nog duizenden bij. Bij De Giro wordt beweerd dat er dagen zijn dat ze duizenden aanmeldingen krijgen. Bij Binck geven ze aan dat klanten opeens weer codes gaan opvragen, dus weer activiteiten willen gaan ontplooien op de beurs.
Bij Robeco hebben ze alleen al in 2014 9.000 nieuwe klanten kunnen verwelkomen voor hun “all in” beleggingsproduct Robeco One.

“In Nederland zijn er nu al zo’n 500.000 beleggers en er komen er maandelijks duizenden bij”

Angst

De beurzen gaan sinds 2009 crescendo en de beleggers die niet zijn weggelopen hebben hun verliezen vaak al ruimschoots weer goedgemaakt. Degenen die hun beleggingen tijdens (of na) het bloedbad in 2008 hebben verkocht en nu terugkeren op de beurs hebben wat dat betreft een enorm rendement gemist. Angst en teleurstelling hielden hen vaak in de greep, maar na de lange rit omhoog durven ze het blijkbaar toch weer aan.
Vanuit emotionele motieven is dit gedrag wel te snappen, maar rationeel gezien is dit wel enigszins verontrustend. De beleggers die nu massaal naar de beurs gaan, worden niet gedreven door inhoudelijke motieven (bedrijfsresultaten en beleggen als onderdeel van financieel plan), maar door de lage rente en de lange rit omhoog.
Wat dat betreft herhaalt curve van de emotie van de beleggers zich iedere keer opnieuw en moeten we vrezen dat op korte termijn er wellicht weer een correctie naar beneden komt. Al voorzien deskundigen geen drama als in 2008 omdat de rente langdurig laag wordt gehouden.

“Om je financiële doelen te realiseren kun je veelal niet om beleggen heen”

Adviseur

Het is wat dat betreft belangrijk dat de financieel adviseur zich nadrukkelijk profileert als de financiële coach. Hij of zij begeleidt de klanten in het verantwoord inzetten van financiële middelen ten behoeve van een concreet plan. Niet een sterk stijgende beurs moet het motief zijn om te gaan beleggen, maar het uitgangspunt dat je om je financiële doelen te realiseren veelal niet om beleggen heen kunt. Daarbij is het vaak verstandiger om periodiek te beleggen dan in één keer een fors bedrag. Het geeft de belegger meer rust en minder risico.
Groot voordeel van de huidige forse toeloop van beleggers is in ieder geval wel dat het regelmatig gehoorde argument dat de klant niet wil beleggen steeds meer achterhaald is. En dat biedt perspectieven voor een goed advies!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.