Vermogensopbouw

Ik voel me onzeker… !

Theo Krins

De spaarrentes blijven maar dalen. Daarnaast zijn de beurzen de laatste tijd erg in beweging. Dit zorgt ervoor dat consumenten die overwegen te gaan beleggen onzeker zijn. Resultaat is dat de consument vaak liever het geld op een spaarrekening laat staan dan het besluit neemt om te gaan beleggen. Door de ontwikkelingen op de beurzen zie je ook dat consumenten momenteel afscheid nemen van hun beleggingen. Kortom, beleggen is voor menigeen op dit moment geen optie.

Emotioneel gezien zijn deze overwegingen begrijpelijk. Maar de keuze voor sparen levert op de langere termijn niet of nauwelijks rendement op. Daardoor komen heel wat consumenten in de problemen als ze kijken naar hun (financiële) doelstellingen. Het is daarom belangrijk om samen met de klant een financieel plan met de doelen op te stellen.

Het ‘juiste’ instapmoment

Als mensen overwegen om – al dan niet op advies van de adviseur – te gaan beleggen, aarzelen ze over het juiste instapmoment. Is het nu een uitgelezen kans om een flink bedrag te gaan beleggen, of is het verstandiger om nog even te wachten? De beurs is echter altijd in beweging. En in de praktijk is gebleken dat het eigenlijk niet mogelijk is om de ontwikkeling op de beurs goed te voorspellen. Maar dat we de beursontwikkeling van tevoren niet kunnen voorspellen, geeft ook helemaal niets. Timing blijkt in de praktijk namelijk maar heel weinig effect te hebben op het uiteindelijke rendement. Het is veel belangrijker om goed gespreid te beleggen (“asset allocatie”) en vooral een lange adem te hebben.

“Timing blijkt in de praktijk namelijk maar heel weinig effect te hebben op het uiteindelijke rendement.”

Gespreid beleggen

Het kan in veel gevallen verstandig zijn om niet een groot bedrag in één keer te gaan beleggen. Want dan komt toch weer het gevoel van timing boven. Alternatief is om dit periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, te gaan doen. Houd het daarbij simpel en kies bijvoorbeeld voor een goed gespreid beleggingsfonds met een laag risico en een goede waardering door Morningstar.

Middelen

Als je periodiek gaat beleggen in plaats van een bedrag in één keer, spreid je het risico. En daarmee had je de laatste maanden een forse koersdaling over het totale bedrag voorkomen. Door te spreiden, koop je aandelen tegen verschillende koersen en dat geeft doorgaans rust en het helpt de (beginnende) belegger meestal om minder gespannen met beleggen bezig te zijn en vooral te focussen op lange(re) termijn doelstellingen.

“Het is veel belangrijker om goed gespreid te beleggen en vooral een lange adem te hebben”

tabeleenheden

Financieel plan

De consument doet er verstandig aan om op basis van een financieel plan samen met de adviseur na te gaan of beleggen noodzakelijk is. Als het besluit wordt genomen om te gaan beleggen, is het beter om niet te gaan “timen”, maar te kiezen voor gespreid beleggen. Door gespreid te gaan beleggen, groeit je inleg gestaag en ook naar verwachting het rendement. Het is vervolgens aan de belegger en de adviseur om de rendementen periodiek te monitoren en op basis daarvan steeds te bepalen of de uitgangspunten nog van toepassing zijn of dat bijstelling verstandig is. Dat zorgt in ieder geval voor een stuk meer zekerheid!

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.