Vermogensopbouw

Ik ben verslaafd

Theo Krins

Eén van de meest succesvolle commerciële producten in de geschiedenis van de mensheid is de beurshandel. Vooral door de opkomst van internet heeft de beurshandel een enorme omvang bereikt.

Welvaart

Heeft dit ongekende succes de beleggers ook veel welvaart en geluk bezorgd? Nee, absoluut niet! Veel mensen hebben grote sommen geld verloren op de beurs en tijdens een beurskrach besluiten mensen soms om zich zelfs van het leven te beroven.
De reden van dit tegenvallende resultaat is de grote gretigheid waarmee beleggers zich vaak overgeven aan het beleggen. Ze willen constant gevoed worden door koersontwikkelingen en het idee hebben dat ze er bovenop zitten. En sommigen denken zelfs dat ze in staat zijn om de gang van zaken op de beurs zelf te kunnen beïnvloeden.

Verslaafd

Beleggers kunnen helemaal verslaafd raken aan het op de voet volgen van de beurs. Ze gedragen zich dan bijna als gokverslaafden. Meer willen als ze aan de winnende hand zijn en bij verlies zeker weten dat ze dat gaan goed maken. Net als verslaafden handelen zij dan zowel voorspelbaar als irrationeel. Ze lijken te vergeten dat ze dan de professionals, die rationeel en doordacht handelen, in de kaart spelen. Omdat ze hen daardoor in staat stellen om, ten koste van de ‘verslaafde beleggers’, goud te verdienen.

“Hoe dichter je als belegger op de koersen zit, des te slechter worden de resultaten.”

Timing

Wie worstelt met genoemde verslaving herkent vast deze gedachte: “Ik neem nu snel winst en als de koersen wat zijn gedaald, stap ik snel weer in.” Er zijn echter maar heel weinig beleggers die door juiste timing rijk zijn geworden. Nog afgezien van het feit dat het op lange termijn maar een gering effect heeft op het rendement.

Financieel plan

Het is belangrijk om te beleggen vanuit een financieel plan en transacties zoveel mogelijk te beperken. Transacties kosten geld en die kunnen het rendement behoorlijk negatief beïnvloeden.

“Laat dus niet de broker en professional de winnaar van uw beleggingen worden!”

Daarom is het verstandig dat consumenten samen met een financieel adviseur een plan maken. Daarin maken zij een onderscheid tussen korte en lange termijn doelen. Op basis daarvan maken zij een goede mix tussen sparen en beleggen. En als ze zich aan die verdeling vasthouden, hoeven zij niet krampachtig koersen te volgen.

“Voorkom verslaving en beleg vanuit een financieel plan en laat je coachen door een adviseur!”

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.