DienstverleningVermogensopbouw

De bondscoach is verantwoordelijk!

Theo Krins

Heb je de afgelopen zomer ook zo genoten van alle sportevenementen? Voor mij waren de Olympische Spelen het absolute hoogtepunt. Maar graag neem ik je mee terug naar de maand juni van dit jaar: het EK Voetbal. Nederland deed het in de eerste wedstrijden best goed. We werden zelfs groepswinnaar. Maar in de eerste wedstrijd van de knock-out fase ging het helaas mis en verloor Nederland van Tsjechië. De missie van het Nederlands elftal om Europees kampioen te worden kwam abrupt tot een einde.

Onvoldoende

Een dag na het verlies werden de spelers beoordeeld in de kranten en andere nieuwsmedia. Ze kregen bijna allemaal een onvoldoende, gewoon niet goed genoeg gespeeld. Niet helemaal verwonderlijk natuurlijk, want ’ze’ hadden immers verloren.

Maar er was meer aan de hand; het was die avond in het stadion van Boedapest extreem warm. Een temperatuur waar de spelers niets aan konden doen. En een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid vragen natuurlijk wel een extra inspanning van de voetballers. En dan die rode kaart. Ja goed, volgens de letter mocht die gegeven worden. Maar als je valt en bijna je nek breekt is het natuurlijk niet raar dat je in een reflex je handen uitsteekt om je val te breken. Dat je dan de bal raakt is puur een ongeluk waar je weinig aan kan doen.

Kortom, bondscoach Frank de Boer had argumenten om aan te geven dat het verlies niet aan hem lag. Maar dat deed hij niet. De bondscoach gaf aan dat hij, en niemand anders, verantwoordelijk was voor het feit dat de doelstelling niet gehaald is. De bondscoach wist dat hij een verwachting had gecreëerd over het te bereiken resultaat. Dat hij de te bewandelen weg had gecreëerd en dat hij had gekozen voor de spelers en het speelsysteem.

Financiële bondscoach

Eigenlijk ben je als financieel adviseur de persoonlijke financiële bondscoach van je klant. De klant heeft vertrouwen in jou als adviseur. En op basis daarvan zal een klant doen wat je adviseert dat goed voor hem is. Bijvoorbeeld als je de klant adviseert om te gaan beleggen. Dit generieke advies brengt een verantwoordelijkheid met zich mee voor jou. Zelfs als jouw klant daarna al zijn beleggingszaken rechtstreeks met een aanbieder is gaan doen. En als die aanbieder zegt alle verantwoordelijkheid rond beleggen van jou over te nemen, dan ben jij als adviseur nog steeds verantwoordelijk. Immers, jij was degene die – naar ik aanneem met  goede redenen – hebt geadviseerd om te gaan beleggen en ook hebt doorverwezen naar die specifieke vermogensbeheerder.

Laten we niet weglopen voor ons vak en onze verantwoordelijkheid juist omarmen. De klant heeft vertrouwen in jou als adviseur! Laat dat je motiveren om zelf een goede productoplossing aan te bieden en als coach periodiek na te gaan of de klant nog op koers ligt.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.