Pensioen

De beste voorbereiding voor morgen, is om vandaag je best te doen.

admin

Deze quote kwam ik jaren geleden eens tegen en spreekt me nog steeds erg aan en pas ik (vaak onbewust) toe. In veel opzichten is dit ook belangrijk.

Zelf ben ik een voetballiefhebber. Dus een fan van AJAX. Een tijdje geleden werd bekend dat Erik ten Hag als trainer vertrekt bij AJAX en de nieuwe manager wordt van Manchester United. Ik vond het opmerkelijk toen ik las dat hij de dag na het coachen van zijn laatste wedstrijd tegen Vitesse al bezig was met Manchester United.

Goed voorbereid zijn

Hij begon direct met gesprekken voeren, ging aan de slag met de inrichting van zijn staf, ging zich bemoeien met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dacht na over de samenstelling van de selectie.

Een andere liefhebberij van mij is fietsen. Wielrenners die hun zinnen hebben gezet op het winnen van een specifieke etappe in de Tour de France, gaan vooraf het parcours verkennen. Hoe ziet de route er exact uit, zitten er ergens gevaarlijke bochten of bepaalde klimmetjes? Kortom, waar moet ik op letten onderweg, op welke lastige trajecten moet ik me voorbereiden en hoe zet ik mijn kwaliteiten optimaal in?

Waarop moet ik letten, waarop moet ik me voorbereiden en hoe zet ik mijn kwaliteiten optimaal in.

Ook adviseren is topsport

Dat is ook zo in ons vak. Op dit moment bereiden we ons in de pensioenbranche massaal voor op de Wet Toekomst Pensioenen. Ook hier moet je als adviseur aan de slag met je voorbereiding. Ga alvast verkennend in gesprek met de werkgevers in je portefeuille en zorg dat je hen aanzet om over belangrijke aanpassingen na te denken. Dit kun je vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Zoals de verwachte toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Gaat het bijvoorbeeld groeien en in welke leeftijdscategorieën ontstaat er mogelijk in- en uitstroom van personeel? Hoe wil je aanpassingen aan de pensioenregeling vormgeven vanuit zowel budgettair oogpunt als vanuit het HR-beleid dat je als werkgever voert? Allemaal belangrijke afwegingen. Je kunt niet zomaar een makkelijke route kiezen door te stellen “ik start voor nieuw personeel wel met een flat rate en voor de bestaande deelnemers loopt de huidige regeling zondermeer door”. Dan maak je keuzes zonder de (financiële) consequenties goed te overzien. De arbeidsmarkt is daarbij ook steeds uitdagender. Hoe zorg je ervoor als werkgever aantrekkelijk te zijn en welke rol heeft de arbeidsvoorwaarde pensioen daarin?

Hoe gaan wij ons voorbereiden op de volgende wedstrijd?

Kortom, net als een voetbaltrainer of wielrenner moeten wij (adviseur, werkgever en uitvoerder) nadenken over onze aanpak:

  • Hoe stel ik mijn selectie samen (welke medewerkers zet ik hierop in)?
  • Welk type fiets past het beste bij de etappe (welke tools kan ik gebruiken)?
  • Hoe breng ik de route goed in beeld, Louis van Gaal zou zeggen “imagineren” (een haalbare planning maken).

Dit alles om tot een winnend resultaat te komen voor onze klanten en uw organisatie, namelijk een toekomstbestendige pensioenregeling. De beste voorbereiding voor morgen, is om vandaag je best te doen!

Geschreven door Jan-Albert van Laar
Voormalig manager Pensioen

Reacties

Geraldine schreef:

Ik begrijp de zin niet “Zelf ben ik een voetballiefhebber. Dus fan van AJAX”?????

Jan-Albert van Laar schreef:

Beste Geraldine,

Leuk dat je reageert! Dit is ludiek bedoelt vanuit mijn persoonlijke mening dat AJAX mooi, aanvallend en goed voetbal als uitgangspunt hanteert. En dat dit veelal lukt en dus iemand die liefhebber van voetbal is gecharmeerd moet zijn van AJAX ;-). Uiteraard met een knipoog en respect voor mensen die daar anders over denken.

Hartelijke groet,
Jan-Albert

Herbert Derks schreef:

Dan heb je geen verstand van voetbal Geraldine. 😊

Herbert Derks schreef:

Je trekt goede paralellen tussen de diverse takken van (top)sport Jan-Albert! 😃👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar blog

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.