Vermogensopbouw

Chinees vuurwerk op de beurs

Theo Krins

‘Wereldwijd zijn beurzen in 48 jaar nog nooit zo slecht begonnen’

De wereldwijde aandelenbeurzen zijn het jaar 2016 slecht begonnen. Opnieuw is er vrees bij beleggers over de Chinese economie. Vervolgens versterkten de tijdelijke maatregelen van de Chinese autoriteiten het negatieve sentiment en kwamen de koersen op de Chineze beurzen in een vrije val.
Ofschoon aan het einde van de week de koersen wat herstelden, was er toch sprake van zo’n 10% koersdaling en de Duitse beurs deed het met een verlies van 7% niet veel beter. De Amerikaanse beurs deed het met een verlies van zo’n 5% nog relatief goed. Toch betekent dit voor de Verenigde Staten de slechtste openingsweek sinds 1928 (start van de grote depressie)!

“De komende tijd zal blijken of de markten weer vertrouwen krijgen in de Chinese economie en de rust op de financiële markten wat terugkeert.”

De AEX, die 2015 was gesloten op een stand van 441,82 (+4,1% voor het hele jaar), daalde in de eerste week van 2016 met 4,8% tot 410,82 en daalde net als de Duitse beurs met zo’n 7%. Het verlies werd vooral veroorzaakt door de forse koersdaling van Koninklijke Olie (Royal Dutch Shell).

Herstel

De vertraging van de economische groei is in China al sinds begin 2015 aan de gang en naarmate het langer duurde nam de import af en begon de rest van de wereld er last van te krijgen.
Volgens sommige analisten begint de economie in China zich inmiddels weer wat te herstellen, al zal de economie zich daar veranderen van een op export gerichte economie naar meer een economie gericht op consumptie en diensten (interne markt). De economie zal als gevolg daarvan minder hard groeien.

“Voor de beleggers is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vooral de lange termijn voor ogen te houden. “

Noodrem

De komende tijd zal blijken of de markten weer vertrouwen krijgen in de Chinese economie en de rust op de financiële markten wat terugkeert. Het is in ieder geval verstandig dat China de “noodrem” opgeschort heeft.
De zogeheten “circuit breaker” zorgde ervoor dat de handel bij een daling van de indices van 5 procent voor een kwartier werd stilgelegd en dat de handelsdag werd beëindigd bij een verlies van 7 procent. De markten werden door deze nieuwe maatregel bloednerveus en het middel had een averechts effect.

Angst

Voor de beleggers is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vooral de lange termijn voor ogen te houden. Voor de financieel adviseurs is het belangrijk om samen met de klant vast te houden aan het financiële plan en de geformuleerde (financiële) doelen en zich niet te laten leiden door de nervositeit op de financiële markten op dit moment.
Het komt er op momenten als deze op aan dat de adviseur als coach optreedt en weerstand biedt aan de mogelijke emoties van de klant.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.