Waar moet ik op letten bij een overlijdensrisicoverzekering?

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering af gaat sluiten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen en het is dus belangrijk dat je vooraf goed geïnformeerd bent.

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering af gaat sluiten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen en het is dus belangrijk dat je je vooraf goed op de hoogte stelt van welk risico wel en niet is gedekt. Ook kan er in bepaalde situaties gekort worden op de uitkering. Meer informatie over uitsluitingen en beperkende voorwaarden lees je in de algemene voorwaarden.

We gaan ook in op een aantal zaken waar je op moet letten, voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Advies door een deskundige

Voor advies over onze producten verwijzen wij je graag naar een onafhankelijke financieel adviseur.

Vind een adviseur

De premie bij overlijdensrisicoverzekering

Een van de belangrijkste zaken waar je natuurlijk op let zijn de kosten van een overlijdensrisicoverzekering, de premie die je betaalt aan de verzekeraar. Als je een gezonde(re) levensstijl hebt, kan dit van positieve invloed zijn op de premie die je betaalt. Niet-rokers betalen een lagere premie.

Gezondheidsverklaring bij overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een (nieuwe) ORV moet je gezondheidsvragen beantwoorden. Deze moeten door de verzekeraar worden goedgekeurd. Aanvullend, of standaard boven een bepaald verzekerd bedrag, kan door de verzekeraar een medische keuring worden geëist. Het is daarom aan te raden om een bestaande verzekering nog niet op te zeggen voordat je voor een nieuwe verzekering bent geaccepteerd.

En bloc clausule

In de voorwaarden van een overlijdensrisicoverzekering kan een zogenoemde ‘en bloc’ clausule zijn opgenomen. Deze clausule geeft de verzekeraar het recht om tijdens de looptijd van de verzekering eenzijdig de voorwaarden, zoals de premie die betaald moet worden of het bedrag dat wordt gedekt, aan te passen. Controleer bij afsluiten van een ORV of er dus sprake is van een ‘en bloc’ clausule. De overlijdensrisicoverzekeringen van Scildon hebben geen en bloc clausule. Scildon verhoogt tussentijds dus niet de premie.

Huwelijkse voorwaarden

Als de verzekering bij overlijden van de verzekerde uitkeert, kan het zijn dat over het uitgekeerde bedrag nog erfbelasting moet worden betaald. Of hier sprake van is, is onder andere afhankelijk van de voorwaarden waaronder je bent getrouwd of het samenlevingscontract dat je met je partner heeft. Hierin kun je, door kruislingse verzekering vaak zorgen dat je geen erfbelasting hoeft te betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig om je hierover door je financieel adviseur te laten informeren.

Stel je verzekering samen

1. Kies het verzekerde bedrag

Bij het afsluiten van een ORV kies je welk bedrag je wilt verzekeren. Dit is het bedrag dat uitgekeerd moet worden als je overlijdt. Je kiest de hoogte van het bedrag aan de hand van jouw wensen.

2. Kies de duur van de verzekering

Je kunt zelf de looptijd van jouw ORV. De duur hangt af van jouw situatie en wensen. Zo kun je een ORV bijvoorbeeld afsluiten voor de looptijd van jouw hypotheek of tot jouw jongste kind 18 jaar wordt.

3. Je partner meeverzekeren of niet

Je kunt er voor kiezen om je partner mee te verzekeren. Jouw partner is dan voor hetzelfde bedrag en dezelfde looptijd verzekerd. Houdt er rekening mee dat het bedrag in één keer wordt uitgekeerd, ook als jullie beiden overlijden.

Niet-rokerskorting
Er is een aantrekkelijk tarief voor niet-rokers. Je komt in aanmerking voor de niet-rokerskorting als je in de afgelopen 24 maanden niet hebt gerookt. Let op: nicotine-houdende middelen zoals pleisters of kauwgom worden ook tot roken gerekend.