Scildon maakt echt het verschil

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd wanneer u overlijdt. Niemand is wettelijk verplicht om een orv af te sluiten. Maar bij bepaalde leningen kan dit wel verplicht gesteld worden. Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

ORV bij een hypotheek

Wanneer u een woning koopt en hier een hypotheek voor afsluit, is het gebruikelijk dat de hypotheekverstrekker het verplicht stelt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Tot en met 2017 was dit bijvoorbeeld het geval bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Er moest een verzekering afgesloten worden voor minimaal het deel van de lening dat boven 80% van de woningwaarde uitkomt. Vanaf 2018 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Het blijft natuurlijk wel verstandig om een orv af te sluiten. De geldverstrekker weet hierdoor namelijk zeker dat de hypotheek (deels) afbetaald zal worden wanneer degene die de hypotheek heeft afgesloten, overlijdt. Daarnaast is het voor uzelf ook prettig als u uw nabestaanden niet in financiële onzekerheid achterlaat.

Zelfs wanneer de hypotheeklasten na overlijden, naar verwachting, nog steeds gemakkelijk betaald kunnen worden, is een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek vaak verstandig. Het verschilt per aanbieder of het afsluiten van een orv verplicht is.

Overlijdensrisicoverzekering bij een geldlening

Bij een geldlening, bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening, komt het niet vaak voor dat de verstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt. Het is hierbij verstandig om te bepalen of de nabestaanden de lasten van de lening kunnen dragen na het overlijden. Ook in deze situatie kan een orv financiële zekerheid bieden.