Scildon maakt echt het verschil

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Niemand is wettelijk verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar bij leningen zoals een hypotheek, wordt een orv vaak verplicht gesteld door de geldverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek

Wanneer u een woning koopt sluit u in de meeste gevallen een hypotheek af. Het is gebruikelijk dat de hypotheekverstrekker het verplicht stelt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Tot 2018 was een orv ook verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een hypotheek met NHG is een orv dus niet meer verplicht maar het is wel verstandig.

Of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is bij een hypotheek verschilt per geldverstrekker. In sommige gevallen is dit alleen voor het deel van de hypothecaire lening dat boven de 80% van de marktwaarde van de woning uitkomt. Een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek is vaak verstandig. Zelfs wanneer de hypotheeklasten na overlijden, naar verwachting, nog steeds gemakkelijk betaald kunnen worden.

Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er namelijk een bedrag uitgekeerd wanneer u binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Hierdoor heeft de geldverstrekker zekerheid dat de hypotheek (deels) afbetaald zal worden. Daarnaast is het voor uzelf ook prettig als u uw nabestaanden niet in financiële onzekerheid achterlaat.

Wanneer u een hypotheek afsluit is de kans groot dat de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering aanbiedt. U bent niet verplicht om uw orv af te sluiten bij deze geldverstrekker. U kunt zelf kiezen waar u een orv afsluit.

Lees meer over een overlijdensrisicoverzekering speciaal voor uw hypotheek

 

Overlijdensrisicoverzekering bij een geldlening

Bij een geldlening, bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening, komt het niet vaak voor dat de verstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt. Het is hierbij verstandig om te bepalen of de nabestaanden de lasten van de lening kunnen dragen na het overlijden. Ook in deze situatie kan een overlijdensrisicoverzekering financiële zekerheid bieden.