Is een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar?

Een veelgestelde vraag is of de premie voor een overlijdensrisicoverzekering fiscaal aftrekbaar is. Dat ligt eraan. Veruit de meeste premies komen niet voor aftrek in aanmerking maar als je een uitkering wenst in de vorm van een nabestaandenlijfrente geldt dat de premie wel aftrekbaar is.

Overlijdensrisicoverzekering en erfbelasting

Het kan zo zijn dat over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering erfbelasting (het vroegere successierecht) moet worden betaald. Dit komt doordat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering in enkele gevallen door de belastingdienst als erfenis wordt beschouwd.

Advies door een deskundige

Voor advies over onze producten verwijzen wij je graag naar een onafhankelijke financieel adviseur.

Vind een adviseur

Dit is het geval bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. De uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering wordt dan altijd meegeteld in de erfenis. Er geldt een vrijstelling voordat je erfbelasting moet betalen. De hoogte hiervan staat op de website van de belastingdienst.

Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden of bij samenwonen kun je de erfbelasting ontlopen door premiesplitsing of door de premie door iemand anders dan de verzekerde te laten betalen. Vraag ernaar bij je financieel adviseur.

Aftrekbare kosten bij overlijdensrisicoverzekering

Zoals bovenstaand vermeld is de premie niet aftrekbaar van de belasting. Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten in combinatie met een hypotheek. De premie van de verzekering is weliswaar niet aftrekbaar maar er mogen wel een aantal financieringskosten eenmalig van de belasting worden afgetrokken. Dit geldt ook voor de afsluitkosten. Hierbij dient de verzekering dan wel ‘onlosmakelijk verbonden’ te zijn aan de hypotheek. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker het geld van de overlijdensrisicoverzekering ontvangt bij overlijden. Hierbij is de hypotheekverstrekker verzekerd dat deze in ieder geval een deel van het hypotheekbedrag terug krijgt.