Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering (orv) blijft het uit te keren bedrag gedurende de gehele looptijd van de verzekering gelijk. Het maakt bij deze verzekeringsvorm dus niet uit in welk jaar van de looptijd de persoon overlijdt.

Deze verzekeringsvorm wordt vaak gebruikt bij een gelijkblijvende lening of een aflossingsvrije hypotheek. En kan ook worden gebruikt als financiële zekerheid voor de nabestaanden voor bijvoorbeeld de maandelijkse lasten of voor de kosten van de studie van de kinderen.

Premie bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

De premie die je betaalt blijft gedurende de looptijd gelijk. Scildon verhoogt de premie tijdens de looptijd van je verzekering dus niet.

Advies door een deskundige

Voor advies over onze producten verwijzen wij je graag naar een onafhankelijke financieel adviseur.

Vind een adviseur

Veel andere verzekeraars kunnen gebruik maken van een zogenoemde ‘en bloc’ clausule. Dit wil zeggen dat zij de mogelijkheid hebben om de premie tussentijds te verhogen. Scildon heeft voor overlijdensrisicoverzekeringen geen ‘en bloc’ clausule en verhoogt tussentijds de premie niet.

Rekenvoorbeeld

Stel jij en je partner sluiten een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering af van €200.000 met een looptijd van 30 jaar. Als jij of je partner binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden, ontvangt de nabestaande €200.000. Bij deze verzekeringsvorm maakt het, voor het uit te keren bedrag, niet uit of je in het eerste jaar, in het midden of op de laatste dag van de looptijd overlijdt.

Wanneer kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

Een verzekering met een gelijkblijvende dekking wordt vaak afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Bij deze hypotheekvorm blijft de hypotheekschuld gelijk. Het is daarom verstandig om ervoor te kiezen dat het verzekerde bedrag ook gelijk blijft. Bij overlijden kan de schuld hierdoor eenvoudig afgelost worden.

Voor andere leningen waarop tussentijds niet wordt afgelost is deze verzekeringsvorm ook interessant. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en er hoeven geen financiële zorgen te zijn voor je nabestaanden. Maar natuurlijk kun je de uitkering ook gebruiken voor andere zaken. Bijvoorbeeld als een aanvulling op het inkomen van de nabestaande(n). De aanvulling kan ook gebruikt worden voor een bijdrage in de kosten van een studie van de kinderen of het opkopen van aandelen door een compagnon. De leningverstrekker (bij een hypotheek) is wel vaak wel de eerste begunstigde.

Een gelijkblijvende orv is niet voor elke situatie de beste oplossing, mogelijk kan een dalende overlijdensrisicoverzekering interessanter zijn. Het is belangrijk om deze verzekeringsvorm te vergelijken met de annuïtair dalende en lineair dalende verzekeringsvormen. Zo weet je welke verzekeringsvorm het beste bij jouw financiële situatie past. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.