Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag jaarlijks met een vastgesteld percentage. Dit annuïteitspercentage kan je zelf kiezen, vaak is dit vergelijkbaar met het rentepercentage van de hypotheek. Het percentage ligt in de meeste gevallen tussen 4% en 8%.

Hoe hoger het percentage is, hoe langzamer het verzekerde bedrag jaarlijks daalt. Aan het begin van de looptijd daalt het verzekerde bedrag nauwelijks, pas aan het einde daalt dit sneller.

Advies door een deskundige

Voor advies over onze producten verwijzen wij je graag naar een onafhankelijke financieel adviseur.

Vind een adviseur

Premie bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Hoewel het verzekerde bedrag jaarlijks daalt, blijft de premie gelijk. De premie is ingesteld op het het dalende verloop van het verzekerde bedrag. Omdat het bedrag aan het einde van de looptijd erg laag is, wordt in de meeste gevallen de laatste jaren van de verzekering geen premie meer betaald.

Scildon verhoogt je premier niet tussentijds

Veel verzekeraars kunnen gebruik maken van een zogenoemde ‘en bloc’ clausule. Dit wil zeggen dat zij de mogelijkheid hebben om de premie tussentijds te verhogen. Scildon heeft geen ‘en bloc’ clausule en verhoogt dus tussentijds de premie niet.

Wanneer kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

De annuïtaire overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een annuïtaire hypotheek. Het percentage van de verzekering wordt afgestemd op het percentage van de hypotheekrente, waardoor het uit te betalen bedrag ongeveer gelijk ligt met de nog openstaande hypotheekschuld. De hypotheek kan dan met behulp van de uitkering afgelost worden. Dit principe geldt ook voor andere kredieten met een vergelijkbare afbouw. Bij een persoonlijke lening is de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering vaak ook geschikt.

Deze verzekeringsvorm is minder geschikt om als inkomensvoorziening voor de nabestaanden te dienen. Het is namelijk lastig om in te schatten of zij behoefte hebben aan een lagere uitkering wanneer iemand op latere leeftijd overlijdt. De juiste verzekeringsvorm hangt van de financiële situatie af. Het is dus altijd raadzaam om met een financieel adviseur te bekijken welke verzekeringsvorm de beste oplossing voor jou is. Het kan zijn dat een lineair dalende of een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering beter bij jouw situatie past. Ook is het mogelijk om een gelijkblijvende dekking te combineren met een dalende voor een oplossing op maat.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.