Werken zonder zorgen

U bent niet voor niets zelfstandige. Werken zonder verantwoording af te leggen aan een baas. Dat is misschien wel het aantrekkelijkste onderdeel aan het zelfstandig ondernemerschap.
Zelf beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen. Dat maakt zelfstandig ondernemen leuk.

Dit betekent wel dat u ook zélf moet zorgen voor zaken als verzekeringen. Er is geen werkgever meer die dat voor u regelt. Om zorgeloos te kunnen werken, is het verstandig om stil te staan bij de risico’s die u loopt en wensen die u heeft. Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt raakt? Of als u overlijdt? Vaak zullen uw reserves de kosten niet op kunnen vangen. Daarnaast bouwt u geen pensioen op. Ook dat moet u zelf regelen.

Lees meer over het pensioenstelsel in Nederland.

Nu zorgen voor een goede oudedagsvoorziening

Als zzp’er wordt u niet als werknemer aangemerkt. Met uitzondering van enkele beroepsgroepen (zoals artsen of notarissen), kunnen zelfstandigen bij een pensioenfonds geen pensioen opbouwen. Wel bestaat er een mogelijkheid om jaarlijks een bedrag te storten voor uw lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij. U kunt ook een oudedagsvoorziening opbouwen door te sparen of te beleggen. U kunt uw situatie het beste samen met uw financieel adviseur bekijken.

Uw nabestaanden verzorgd achterlaten

Wist u dat er jaarlijks zo’n 10.000 mannen en vrouwen overlijden voor hun 50e levensjaar? Naast verdriet, heeft een overlijden voor nabestaanden zeer ingrijpende gevolgen. Hypotheek, schoolgaande kinderen en andere verplichtingen gaan gewoon door. Om uw partner niet met grote financiële problemen achter te laten is een overlijdensrisicoverzekering het overwegen waard.  Daarnaast hebben veel zelfstandigen geen goede inkomensvoorziening voor hun nabestaanden.

Maak een premieberekening voor een overlijdensrisicoverzekering

Adviseur nodig?

Om te bepalen welke financiële risico’s u loopt en hoe u die wilt beperken of wegnemen, raden wij u advies te vragen bij een financieel adviseur.