Zo simpel kan het zijn
Scildon

Wat te doen met je ontslagvergoeding?

Als je binnenkort een ontslagvergoeding krijgt, heb je diverse mogelijkheden om deze fiscaal zo gunstig mogelijk te besteden. Deze zullen we in dit artikel behandelen.

Wat is een ontslagvergoeding?

Wanneer je ontslagen wordt, heb je recht op een financiële schadeloosstelling, met uitzondering van gevallen waar sprake is van “ernstig verwijtbaar handelen of nalaten” door jou, als werknemer. De financiële schadeloosstelling kan een ontslagvergoeding (gouden handdruk) of een transitievergoeding zijn. Als je ontslagen wordt via het UWV of een kantonrechter krijg je een transitievergoeding. Als je ontslagen wordt met wederzijds goedvinden is het mogelijk dat je recht hebt op een ontslagvergoeding, maar dit is niet altijd zo. Een ontslagvergoeding die overeengekomen wordt tussen werknemer en werkgever is in de meeste gevallen hoger dan een transitievergoeding. Een ontslagvergoeding wordt ook wel een gouden handdruk genoemd.

Afhankelijk van je situatie en de onderhandelingspositie die je hebt, wordt de hoogte van de ontslagvergoeding bepaald. De hoogte van de vergoeding kan bepaald worden volgens de rekenregels voor de vaststelling van de standaard transitievergoeding, de kantonrechtersformule of op basis van onderhandeling met de werkgever. Een deel van de ontslagvergoeding staat vast, namelijk de wettelijke transitievergoeding. Deze transitievergoeding bedraagt sinds januari 2020 ongeveer 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar. De transitievergoeding in 2020 bedraagt maximaal € 83.000 óf een jaarsalaris, als dat hoger is dan € 83.000. Word je ontslagen met wederzijds goedvinden dan kan je een hoger bedrag ontvangen. In deze gevallen is de transitievergoeding niet het eindpunt, maar het beginpunt van de onderhandeling. De uiteindelijke vergoeding wordt schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. 

Ontslagvergoeding en belasting

Over een ontslagvergoeding of transitievergoeding betaal je direct belasting. Omdat je loon in het jaar waarin je de ontslagvergoeding ontvangt een stuk hoger is, kan dit fiscaal ongunstig zijn. Je kan er dan voor kiezen om de belasting te middelen over 3 jaar. Dit werkt als volgt: de inkomens over 3 aaneengesloten jaren worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens wordt het gemiddelde inkomen over 3 jaar berekend en wordt er belasting afgetrokken voor wat je betaald zou hebben, gebaseerd op het gemiddelde inkomen. Als dit bedrag lager is dan het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt heeft, heb je recht op een teruggaaf. Hiervoor geldt een drempel van € 545,000,-.

Sparen, aflossen of gouden handdruk beleggen?

Omdat het vaak onzeker is wanneer je weer werk hebt, is het niet verstandig om je gouden handdruk zomaar op te maken. Je kan met jouw netto ontslagvergoeding onder andere sparen, je hypotheek aflossen of beleggen. Sparen is met de huidige spaarrentes niet erg aantrekkelijk, na aftrek van inflatie blijft er weinig tot geen rendement over. Daarnaast moet er zoals beschreven direct belasting betaald worden over de vergoeding.

Als ]je een eigen woning hebt kan het verstandig zijn om de ontslagvergoeding te gebruiken voor het aflossen van je hypotheek, zodat je direct lagere maandlasten krijgt. Let er wel op dat er vaak maar een bepaald bedrag boetevrij afgelost mag worden.

Ten slotte kan je jouw gouden handdruk beleggen. Als je jouw ontslagvergoeding niet direct voor levensonderhoud nodig heeft kan je (een deel) van jouw ontslagvergoeding gebruiken als inleg in een lijfrenteverzekering of banksparen. Wanneer je zoveel mogelijk inlegt, verlaag je jouw belastbare inkomen voor het jaar waarin je de ontslagvergoeding ontvangt. Ook bouw je dan belastingvrij pensioen op. De jaarruimte is vaak positief omdat je inkomen eenmalig hoger is. De premie die je inlegt wordt gebruikt om te sparen of beleggen voor de opbouw van je pensioen. Pas na je pensionering betaal je hier dan inkomstenbelasting over.

Wil je weten wat het beste bij jouw situatie past? Zoek dan een onafhankelijk financieel adviseur bij jou in de buurt

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.