Wat is een beleggingsverzekering?

Een beleggingsverzekering is een verzekering waarmee je door te beleggen vermogen opbouwt. Dit type levensverzekering bestaat uit een combinatie tussen verzekeren en beleggen. Je betaalt een premie en deze wordt vervolgens belegd. Jouw verzekering bestaat uit een verzekeringsdeel en een beleggingsdeel. 

Het risico op overlijden of bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid wordt niet altijd verzekerd, kijk daarom in de polisvoorwaarden of je hiervoor verzekerd bent. Doordat de betaalde premie wordt belegd bouw je een bedrag op. Dit bedrag kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het aflossen van jouw hypotheek of als aanvullend pensioen. Je bouwt middels deze verzekering dus vermogen op door te beleggen. De waarde van jouw beleggingsverzekering hangt onder andere af van de koers van de beleggingsfondsen. Het is ook mogelijk dat de waarde aan het einde van de looptijd lager is dan verwacht. 

Een beleggingsverzekering kan een vaste of een flexibele einddatum hebben. Als je een flexibele einddatum hebt, kan je zelf bepalen wanneer de verzekering uitgekeerd wordt. Hier zijn in sommige gevallen fiscale regels aan verbonden. Je betaalt periodiek een premie of je betaalt ineens een koopsom. Het is mogelijk om bij een beleggingsverzekering bepaalde risico’s mee te verzekeren, ook hier betaal je premie voor. Dit wordt risicopremie genoemd.

Soorten beleggingsverzekeringen

Er zijn verschillende soorten beleggingsverzekeringen, die voornamelijk voor de volgende doeleinden zijn:

  • Voor het aflossen van je hypotheek
    De beleggingsverzekering is gekoppeld aan je hypotheek met als doel om een bedrag op te bouwen waarmee je jouw hypotheek (gedeeltelijk of helemaal) kunt aflossen.
  • Als aanvulling op je pensioen
    Een lijfrenteverzekering wordt vaak gebruikt om aanvullend pensioen/lijfrente mee op te bouwen. Aan het einde van de looptijd kan je met het vrijgekomen kapitaal een lijfrente aankopen die periodiek aan je uitkeert. Daarmee heb je dus een aanvulling op jouw AOW en (als je bij een werkgever in dienst bent geweest) jouw opgebouwde pensioen.
  • Overige spaardoelen
    Er zijn ook beleggingsverzekeringen waarbij je zelf bepaalt wat de bestemming van het opgebouwde kapitaal is. Dit kan bijvoorbeeld het financieren van een studie voor jouw (klein)kinderen zijn.

Laat u adviseren door een financieel adviseur

Het is belangrijk dat je beleggingsverzekering aansluit bij jouw wensen. Een financieel adviseur bij je in de buurt kan jou adviseren als je interesse hebt in een beleggingsverzekering. Als je al een beleggingsverzekering hebt en deze niet meer aansluit bij jouw wensen is het verstandig om je verzekering aan te passen.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.