Scildon maakt echt het verschil

Een beleggingsverzekering is een type levensverzekering dat uit een combinatie tussen verzekeren en beleggen bestaat. U betaalt premie en deze wordt vervolgens belegd. Uw verzekering bestaat uit een verzekeringsdeel en een beleggingsdeel. Het risico op overlijden of bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid wordt verzekerd en daarnaast bouwt u een bedrag op door middel van beleggen. Dit bedrag kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek of als aanvullend pensioen. U bouwt middels deze verzekering dus kapitaal op door te beleggen. De waarde van uw beleggingsverzekering hangt onder andere af van de koers van de beleggingsfondsen. Het is ook mogelijk dat de waarde aan het einde van de looptijd lager is dan verwacht. 

Een beleggingsverzekering kan een vaste of een flexibele einddatum hebben. Als u een flexibele einddatum heeft, kunt u zelf bepalen wanneer de verzekering uitgekeerd wordt. Hier zijn in sommige gevallen fiscale regels aan verbonden. U betaalt periodiek een premie of u betaalt ineens een koopsom. Het is mogelijk om bij een beleggingsverzekering bepaalde risico’s mee te verzekeren, ook hier betaalt u premie voor. Dit wordt risicopremie genoemd.

Soorten beleggingsverzekeringen

Er zijn verschillende soorten beleggingsverzekeringen, die voornamelijk voor de volgende doeleinden zijn:

  • Voor het aflossen van uw hypotheek
    De beleggingsverzekering is gekoppeld aan uw hypotheek met als doel om een bedrag op te bouwen waarmee u uw hypotheek (gedeeltelijk of helemaal) kunt aflossen.
  • Als aanvulling op uw pensioen
    Een lijfrenteverzekering wordt vaak gebruikt om aanvullend pensioen/lijfrente mee op te bouwen. Aan het einde van de looptijd kunt u met het vrijgekomen kapitaal een lijfrente aankopen die periodiek aan u uitkeert. Daarmee heeft u dus een aanvulling op uw AOW en (als u bij een werkgever in dienst bent geweest) uw opgebouwde pensioen,
  • Overige spaardoelen
    Er zijn ook beleggingsverzekeringen waarbij u zelf bepaalt wat de bestemming van het opgebouwde kapitaal is. Dit kan bijvoorbeeld het financieren van een studie voor uw (klein)kinderen zijn.

Neem contact op met een financieel adviseur bij u in de buurt als u interesse heeft in een beleggingsverzekering.