Zo simpel kan het zijn
Scildon

Kan je beter sparen of beleggen?

Veel mensen vinden het belangrijk om eigen vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld voor een aanvullend pensioen of de studie van (klein) kinderen. Wat is dan het verstandigst om te doen: sparen of beleggen? In de meeste gevallen is dit afhankelijk van je doel en de termijn waarbinnen je het vermogen wenst te gebruiken. Het is dus belangrijk om een keuze te maken gebaseerd op jouw financiële situatie en wensen.

De grootste verschillen tussen sparen en beleggen zijn het risico en het rendement. Beleggen is meestal geschikt voor de lange termijn, onder andere omdat het meer risico met zich meebrengt.  Als je voor een korte termijn doel zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto geld opzij zet, kun je beter voor sparen kiezen.

Nog steeds kiezen veel mensen voor sparen; ook als het gaat voor een doel op lange(re) termijn, maar er wordt ook steeds meer voor gekozen om te beleggen, omdat dit meer rendement op kan leveren.

Kenmerken van sparen

Als je voor de lange termijn vermogen op wilt bouwen, is beleggen vaak de beste optie. Beleggen heeft de volgende kenmerken:

  • De mogelijkheid op een hoger rendement dan bij sparen
  • je kunt vaak een eigen risicoprofiel kiezen
  • Het rendement is niet gegarandeerd en het is dus ook mogelijk dat jouw inleg minder wordt

Er zijn verschillende mogelijkheden om te beleggen, namelijk in aandelen, opties, obligaties of beleggingsfondsen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook in goud, onroerend goed of kunst beleggen. Afhankelijk van het beleggingstype zijn er verschillende soorten opbrengst: rente of dividend, netto rendement of koerswinst. Bij obligaties en aandelen ontvang je jaarlijks een vergoeding. Bij obligaties is dit rente en bij aandelen is dit dividend. Bij de meeste beleggingen zit de opbrengst echter in de koerswinst. Koerswinst wil zeggen dat je bij verkoop meer voor jouw beleggingen ontvangt dan dat je ervoor betaald hebt. Er wordt bij beleggingen vaak gesproken over een nettorendement, hier zijn de kosten en premies al vanaf. Het is belangrijk om te weten dat een nettorendement een indicatie geeft, maar nooit een garantie is.

Het is van belang dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Dit heeft zowel te maken met het feit dat beleggen geschikt is voor de lange termijn als de mogelijkheid dat je jouw inleg verliest. Zorg dus altijd dat je een buffer achter de hand heeft, zodat je bij jouw geld kunt mocht dit nodig zijn. Met het extra vermogen dat je hebt kan je dan gaan beleggen.

Kies wat bij jouw situatie past

Kortom, je hebt met beleggen meer risico, maar ook kans op een hoger rendement. Met de huidige rentes is sparen namelijk niet gunstig voor het opbouwen van vermogen omdat de spaarrente lager is dan de inflatie. De belangrijkste afweging bij beleggen is hoeveel risico je wilt nemen. Er zijn veel verschillende beleggingsproducten, dus het is belangrijk om je hierin te verdiepen om te kijken wat het beste bij jouw wensen past. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met een financieel adviseur bij jou in de buurt.