Zo simpel kan het zijn
Scildon

Is lange termijn beleggen slim?

Als je gaat beleggen in aandelen zijn er veel verschillende opties. Uit ervaring is gebleken dat lange termijn beleggen het minste risico met zich meebrengt. Met zorgvuldig gekozen en goed gespreide beleggingen is de kans groot dat je op de langere termijn meer rendement gaat halen dan op een spaarrekening. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans is dat je een negatief rendement hebt.

De beleggingshorizon bepalen

Als je start met beleggen moet je de beleggingen afstemmen op de tijd die je nodig hebt om jouw financiële doel te bereiken, deze tijd wordt de beleggingshorizon genoemd. Dit doel kan bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor een woning, pensioen of studie voor de (klein)kinderen zijn. Hoe groter de beleggingshorizon, hoe meer risico je kunt nemen. De kans dat tegenslagen weer rechtgetrokken kunnen worden zijn bij een lange horizon groter dan bij een korte horizon. De minimum looptijd voor lange termijn beleggen is 10 jaar maar door de schommelingen in de markt is het risico op weinig of geen rendement hoog. Na 20 jaar is het risico een stuk kleiner en na 30 jaar is dit risico nagenoeg verdwenen.

Wanneer je een lange periode hebt om jouw investering te laten renderen kun je profiteren van het rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je op een belegging ontvangt levert na verloop van tijd ook weer rendement op. Na verloop van tijd wordt de impact van dit effect exponentieel groter.

Minder risico met beleggen op lange termijn

Er zijn altijd pieken en dalen in de aandelenmarkten, bijvoorbeeld als gevolg van economische of politieke ontwikkelingen. Dit wordt ook wel het marktrisico genoemd. De belangrijkste aanname in de beurswereld is dat de waarde van aandelen op de lange termijn blijft stijgen. Als langetermijnbelegger kan je van dit effect profiteren. Dit is natuurlijk geen garantie, maar als we kijken naar de stand van de AEX (de graadmeter van Nederlandse aandelen) zien we, tussen de pieken en dalen door, een licht stijgende lijn. 

Als je een goed gespreide aandelenportefeuille hebt, hoef je tussendoor niet te handelen in aandelen. Het is dan ook belangrijk om je niet te laten beïnvloeden door de schommelingen op de beurs op korte termijn en niet in paniek te handelen als de resultaten tegen lijken te vallen. De lange termijn strategie bestaat juist uit de opvatting van niet tussentijds handelen en de ervaring dat de beurs weer aantrekt. De focus moet liggen op de beleggingshorizon en het financiële doel wat daarbij hoort.

Het is verstandig om naarmate de beleggingshorizon nadert, minder risico’s te gaan nemen zodat het rendement zo goed mogelijk behouden blijft. Dit kan door bijvoorbeeld 10 jaar voor de einddatum neutraal te gaan beleggen, en enkele jaren voor de einddatum defensief te gaan beleggen.

Laat je goed adviseren door onze financieel adviseurs

Hoe langer je jouw geld kunt missen, hoe groter de kans op een mooi rendement. Beleggen brengt risico’s met zich mee, beleg daarom alleen met het geld wat je kunt missen. Denk je er over na om te gaan beleggen? Laat je dan goed adviseren door een financieel adviseur zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.