Hoe kan je jouw spaargeld investeren?

Wil je jouw geld voor een lange tijd opzij zetten om vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis of de studie van de (klein)kinderen? Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd, maar weten te weinig over de mogelijkheden om te sparen. In de meeste gevallen wordt het geld daarom op een spaarrekening gezet. Dit is veilig, maar het levert tegenwoordig weinig op. In dit artikel worden de mogelijkheden om te investeren met jouw spaargeld besproken zodat je een hoger rendement kunt behalen.

Beleggen

Beleggen is een goede manier om – zeker op de langere termijn – een hoger rendement te behalen. Hier zijn echter wel risico’s aan verbonden. Hoe meer risico je loopt, hoe hoger het rendement dat je kan behalen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden gekomen waarbij je zelf kan bepalen hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Daarnaast kan je ook zelf bepalen waarin je belegt. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld de premie van jouw levensverzekering beleggen, maar ook de ontslagvergoeding die je hebt ontvangen. Het is dus erg belangrijk om vooraf jouw wensen en doelen te bepalen, bijvoorbeeld samen met een financieel adviseur. Op basis van jouw persoonlijk risicoprofiel wordt er samen met je bepaald waarin je gaat beleggen en hoeveel risico je kunt lopen. Jouw financieel adviseur stelt dit profiel vast door te kijken naar je doelstellingen, financiële mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren.

Beleggen op basis van levensverzekering

Met een levensverzekering wordt er een bedrag aan je nabestaanden uitgekeerd als je overlijdt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben. Jouw nabestaanden blijven hierdoor niet achter met hoge kosten. Bij verschillende aanbieders is het ook mogelijk om de premies die je inlegt, te beleggen.

Sparen voor de (klein)kinderen

Momenteel zijn jeugdspaarrekeningen de enige spaarrekeningen met een hogere rente. Wil je graag sparen voor de studie van jouw (klein)kinderen? Vraag dan een rekening aan op naam van je (klein)kind en zet hier het geld op. Je kan hierbij kiezen tussen een variabele rente of een vaste rente. Er zijn een aantal fiscale regels aan deze spaarrekeningen verbonden. Het spaargeld van een kind valt tot zijn of haar 18e jaar onder jouw vermogen. Als je inclusief de kinderspaarrekening meer dan het heffingsvrij vermogen bezit, betaal je hier belasting over. Daarnaast wordt het bedrag dat je per jaar op de spaarrekening stort gezien als een schenking. Als dit boven de € 5.515 (2020) uitkomt moet je hier schenkbelasting over betalen. Vanaf zijn of haar achttiende mag jouw kind zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet.

Om erachter te komen wat het beste bij jouw situatie en wensen past kan je advies vragen bij een financieel adviseur.

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.