OndernemerParticulier

Veranderingen 2022: AOW en pensioen

5 januari 2022


AOW-leeftijd

U bouwt AOW op gedurende de tijd dat u in Nederland woont. U heeft recht op een volledige AOW-uitkering als u vijftig jaar in Nederland woont. Heeft u een tijdje in het buitenland gewoond? Dan krijgt u minder AOW. AOW is eigenlijk een soort staatspensioen. AOW heet in de pensioenwereld, de eerste pijler. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting.

In onderstaande tabel staat de AOW-leeftijd weergegeven vanaf 2022.

(U weet vijf jaar van te voren wanneer u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt)

AOW-bedragen
Het AOW-bedrag voor een alleenstaande is € 1.316,77 per maand zonder vakantietoeslag in 2022. Het AOW-bedrag voor een samenwoner is € 901,07 per maand zonder vakantietoeslag in 2022.

AOW en pensioen

Bovenop de AOW bouwen de meeste werkende Nederlanders pensioen op. Voor veel mensen in loondienst is hun pensioen via de werkgever geregeld. De werkgever kan dat hebben geregeld bij een pensioenfonds of een verzekeraar. Het pensioen noemt men de tweede pijler.

Aanvullend pensioen

Daarnaast regelen veel mensen zelf een aanvulling op de AOW en het pensioen. Dit noemt men de derde pijler. Wilt u regelmatig geld opzij zetten voor (een aanvulling op) uw pensioen? Denk dan aan een lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening. U kunt maandelijks of jaarlijks geld storten in dit product. Uw inleg is aftrekbaar als u kunt aantonen dat u een pensioentekort hebt. U krijgt dan een deel van uw inleg terug als u aangifte inkomstenbelasting doet. Op de einddatum moet u het geld gebruiken om een pensioenuitkering (een zogenoemde lijfrente-uitkering) te kopen. Op dat moment betaalt u (een lagere) belasting over het bedrag dat u ontvangt als het pensioen is ingegaan.

Het is mogelijk dat uw AOW-uitkering op een ander moment ingaat dan uw (aanvullende) pensioenuitkering(en). Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u precies nagaan welke uitkering(en) u vanaf welke leeftijd gaat ontvangen.

Heeft u vragen over uw pensioenopbouw?

Heeft u vragen over het opbouwen van een (aanvullend) pensioen? Neem dan contact op met uw financieel adviseur. Uw adviseur informeert u ook graag over de mogelijkheden van het opbouwen van een aanvulling op uw pensioen via Scildon Beleggen.

Terug naar overzicht

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.