AdviseurParticulier

Zeven vragen over de stoppen-met-rokenregeling van Scildon

12 april 2024

Sluit je een Lifestyle overlijdensrisicoverzekering (ORV) af én stop je binnen 9 maanden met roken? Dan betaal je als nieuwe klant bij ons direct het voordelige niet-rokerstarief. Maar hoe werkt dat precies? Hoeveel geld bespaar je dan? En wat als het je tóch niet lukt? We vragen het aan Esther van Berkel, productmanager ORV bij Scildon. Zij heeft antwoorden! 

1. Allereerst: waarom biedt Scildon de stoppen-met-roken-regeling aan? 
Esther: “Bij ons werk gaat het om mensen en het verzekeren van levens. En we geven   graag een extra zetje om die levens gezonder, en daarmee mooier te maken. Iedereen weet dat roken slecht voor je gezondheid is. Veel klanten willen daarom stoppen en dat stimuleren we graag. Met deze regeling geven we een duidelijk signaal af: wij staan achter je, en hebben vertrouwen in je!” 

2. Hoe werkt de regeling precies?  
“Sluit je onze Lifestyle ORV af en rook je? Dan vragen we of je van plan bent te stoppen binnen nu en 9 maanden. Ja? Dan krijg je na acceptatie direct het voordelige niet-rokerstarief. Na 9 maanden vragen we je om een verklaring of je gestopt bent. Ben je gestopt? Dan is dat dubbele winst, want je leeft rookvrij én houdt het lagere tarief. Niet gestopt? Geen directe nood, want je blijft goed verzekerd. Alleen wijzigen we vanaf dat moment het tarief naar het rokerstarief.” 

3. Hoe controleert Scildon of ik gestopt ben? En wat als ik niet eerlijk ben? 
“We sturen klanten na 9 maanden een verklaring op per e-mail. Die moet je naar waarheid invullen, ondertekenen en digitaal naar ons terugsturen. We komen niet langs om dit te controleren. Ook vragen we niet om een doktersverklaring. Maar blijkt bij overlijden dat je niet eerlijk bent geweest en wel rookte? Dan keren we minimaal 40% minder uit aan je nabestaanden. Eerlijk duurt het langst!  

Begin je later – dus ná negen maanden – weer met roken? Geef dat dan meteen aan ons door. Ook als je gewoon af en toe op een feestje rookt.” 

4. Bieden andere verzekeraars deze regeling ook aan? 
“Nee, Scildon is de eerste verzekeraar die het niet-rokerstarief meteen aanbiedt aan rokers bij de Lifestyle ORV. In de Nederlandse verzekeringsmarkt is het gebruikelijk dat consumenten pas een verlaagd tarief krijgen als zij twee jaar onafgebroken gestopt zijn. Bij ons krijg je dit voordelige tarief dus direct, als je aangeeft dat je binnen 9 maanden stopt. Of als je al gestopt bent natuurlijk, en dan maakt het niet uit hoe lang al. En dat scheelt een hoop geld! 

5. Wat doet het met de premie? 
“De premie hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van je leeftijd en het verzekerd bedrag. Maar met het rokerstarief betaal je zomaar dubbel zoveel premie of meer. Stel iemand is 30 jaar, kiest voor een verzekerd bedrag van € 150.000 en een looptijd van 10 jaar. Zelfde vorm. Als ze niet rookt betaalt ze zo’n € 5 per maand aan premie, als ze wel rookt € 15. Het belang van een ORV wordt vaak onderschat. Met een lagere premie hopen we ook meer mensen over de drempel te krijgen.”  

6. Krijg ik hulp bij het stoppen met roken? 
“Stoppen met roken is moeilijk. Daarom werken we samen met WeQuit. Specialist in behandeling van rookverslaving. WeQuit biedt een succesvol programma aan om je te helpen bij het stoppen met roken. Of je daaraan deelneemt beslis je zelf, dat is dus geheel vrijwillig. Maar we moedigen het wel aan om je in te schrijven. Want het slagingspercentage van het programma van WeQuit is maar liefst 94%. En alle zorgverzekeraars vergoeden het programma 100%.” 

Meer weten over de werkwijze van WeQuit? Kijk op wequit.nl/methode. Of schrijf je direct in.  

7. Zijn er helemaal geen verschillen tussen rokers en niet rokers rondom de ORV? 
“Alleen waar het gaat om de einddatum van de Lifestyle ORV. Als je rookt is de maximale einddatum 75 jaar. Rook je niet? Dan is de maximale einddatum 80 jaar. Verder kijken we niet naar hoeveel jaar je hebt gerookt.” 

Terug naar overzicht

Je bent op onze oude website. We werken hard aan onze nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk onze nieuwe website.