Zoeken

Overbruggingslijfrente

Met een overbruggingslijfrente zet je jouw lijfrentekapitaal in om eerder te stoppen met werken. De tijdelijke, periodieke uitkeringen overbruggen de periode tussen wanneer je stopt met werken en met pensioen gaat. 

Wat is overbruggingslijfrente?

Een overbruggingslijfrente is een financieel product waarmee je een tijdelijke, periodieke uitkering ontvangt tussen het moment van stoppen met werken en het begin van je pensioen of de AOW-uitkering. Op deze manier zet je jouw lijfrentekapitaal in om eerder te stoppen met werken.

Redenen voor een overbruggingslijfrente

De meest voorkomende reden om een overbruggingslijfrente uit te keren is om met vervroegd pensioen te gaan, maar er zijn meer situaties waarin dit financiële product een oplossing kan zijn. 

Vervroegd pensioen

Als je besluit te stoppen met werken voordat je pensioenleeftijd bereikt of AOW ontvangt, helpt een overbruggingslijfrente je om de kloof te overbruggen

Einde dienstverband

Als je dienstverband eindigt door bijvoorbeeld gezondheidsredenen of reorganisatie, kan je met een overbruggingslijfrente je inkomen aanvullen.

Uitstel pensioen

Wil je je pensioen of AOW pas later in te laten gaan om hogere uitkeringen te ontvangen? Dan vang je met een overbruggingsuitkering het verschil in inkomen op.

Eerder stoppen met werken met een overbruggingslijfrente

Normaal gesproken komt je lijfrente pas vrij als je de AOW-leeftijd bereikt of met pensioen gaat. Onder bepaalde voorwaarden kun je je opgebouwde lijfrente ook al eerder inzetten, waardoor je eerder met pensioen kan. Je overbruggingslijfrente eindigt in het jaar waarin je 65 jaar wordt, het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, of het jaar waarin jouw pensioenregeling uitgekeerd wordt.

Verschil oude en nieuwe regime

Het verschil tussen de oude en nieuwe regeling om een overbruggingslijfrente uit te keren hangt af van wanneer je lijfrente hebt afgesloten wat de specifieke fiscale regels waren die op dat moment golden. Tot 2006 waren de regels voor de overbruggingslijfrente heel flexibel. Om misbruik te voorkomen, zijn de regels aangescherpt. 

Oude regime (voor 2006)

  • De premies voor overbruggingslijfrente waren volledig aftrekbaar in box 1.
  • Er was geen maximum voor het bedrag dat in een overbruggingslijfrente kon worden gestort.
  • De oude regeling was heel flexibel, hierdoor kon de lijfrente gebruikt worden voor verschillende overbruggingsdoeleinden met bijna geen beperkingen.

Nieuwe regime (na 2006)

  • De fiscale aftrekbaarheid je premie is beperkter, en je lijfrente moet aan striktere eisen voldoen.
  • De maximale uitkering is bruto € 63.288,- (2024) per jaar.
  • De nieuwe regeling staat het gebruik van een overbruggingslijfrente alleen toe onder specifieke voorwaarden, zoals daadwerkelijke pensionering.

Veelgestelde vragen over overbruggingslijfrente

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 
We helpen je graag.

Betaal je belasting over mijn overbruggingslijfrente?

Over het uitgekeerde bedrag van je overbruggingslijfrente moet je belasting betalen, net zoals je bij inkomen ook doet. Dit noemen we officieel een lijfrente-uitkering die wordt belast in Box 1. Je betaalt daarmee geen vermogensbelasting over de waarde tijdens het opbouwen, maar je betaalt enkel belasting over de uitkeringen.

Sluit ik een overbruggingslijfrente af?

Sinds 2006 kun je alleen nog via een verzekeraar overbruggingslijfrente afsluiten. Neem contact op met je adviseur als je meer wil weten over wat er voor jou mogelijk is.

Kan ik mijn hele opgebouwde lijfrente omzetten in overbruggingslijfrente?

Heb je sinds 2005 geen geld meer gestort op je lijfrente? Dan kun je het volledige bedrag omzetten in een overbruggingslijfrente. Heb je na 2005 wel geld gestort? Dan mag je alleen het bedrag dat je op 31 december 2005 had opgebouwd, gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Het extra bedrag dat je na die datum hebt gestort, kun je niet hiervoor gebruiken.