Scildon maakt echt het verschil

Invloed coronacrisis op uw pensioen

Het zijn uitzonderlijke tijden in onze samenleving. Wij begrijpen als u zich naast de zorgen om uzelf, uw familie en geliefden, ook zorgen maakt over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op de opbouw van uw pensioen. De beurzen zijn immers flink in beweging. Hieronder leggen wij uit hoe uw werknemerspensioen bij Scildon in elkaar zit.

Pensioenpremie

Voor uw pensioen betaalt u iedere maand premie aan Scildon. Scildon belegt de premie voor u. Alle belegde premies samen vormen uw pensioenvermogen. Hoe hoger het pensioenvermogen op uw pensioendatum is, hoe hoger uw pensioenuitkering zal zijn.

Risicoprofiel en beleggingsmix

De impact van de coronacrisis op uw pensioenvermogen hangt af van uw risicoprofiel en de daaruit voortvloeiende beleggingsmix. Deze mix bestaat uit een combinatie van aandelen, obligaties en geldmarktfondsen. Een offensief beleggingsprofiel met vaak meer aandelen in de beleggingsmix is gevoeliger voor koersschommelingen op de beurzen. Er is een grotere kans op een hoger rende­ment maar ook een kans op grotere verliezen. Pensioenbeleggen is en blijft een zaak van de lange termijn, koersen kunnen zich ook weer herstellen.

Afhankelijk van welke pensioenvorm u heeft, kunt u ook zelf een keuze hebben gemaakt uit een van de zeven risicoprofielen van Scildon. Wilt u hier meer over weten of overweegt u uw profiel aan te passen, dan kunt u dit bespreken met uw financieel adviseur.

Lifecycle beleggen

Scildon belegt uw pensioenvermogen in zogenaamde lifecycles. Bij lifecycle beleggen wordt het beleggingsrisico automatisch afgebouwd naarmate de pensioendatum nadert. De verhouding tussen meer risicovolle beleggingen (aandelen) en minder risicovolle beleggingen (obligaties en geldmarktfondsen) wordt gedurende de looptijd aangepast. Als het nog vele jaren duurt voordat u met pensioen gaat, kunt u risicovoller beleggen wat een hoger rendement en dus een hoger pensioen kan opleveren. De gevolgen van een eventuele koersdaling kunnen dan nog worden goedgemaakt. Dit geldt niet als er een forse daling van uw beleggingen zou plaatsvinden kort voor uw pensionering.

Naarmate uw pensioendatum nadert, wordt het percentage beleggingen met een hoog risico daarom verlaagd en het aantal beleggingen met een laag risico verhoogd. Hierdoor verkleinen wij voor u de kans op een lager pensioen door negatieve rendementen op aandelen in de laatste fase van uw pensioenopbouw.

Doorbeleggen

Wanneer u bijna met pensioen gaat en uw pensioenvermogen lager is dan u had gehoopt, kunt u er voor kiezen om door te gaan met beleggen. U krijgt dan een lagere pensioenuitkering maar met een gedeelte van uw opgebouwde pensioenvermogen kan u blijven beleggen waardoor u mogelijk een hoger rendement en dus een hogere pensioenuitkering kunt realiseren.

Wilt u hierover meer informatie, neem dan contact op met uw financieel adviseur.