Scildon maakt echt het verschil

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ook wel orv genoemd) is één van de verschillende soorten levensverzekeringen die er zijn. De orv zorgt ervoor dat u of uw partner (plus eventuele kinderen) financieel verzorgd achterblijft na het overlijden van één van beiden. De orv dient niet te worden verward met de uitvaartverzekering. Er is namelijk verschil tussen de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering verzekert u de kosten van de begrafenis of crematie. Deze verzekering keert altijd uit en loopt levenslang. Bij een overlijdensrisicoverzekering verzekert u voor een bepaalde looptijd een bepaald bedrag waarvoor u premie betaalt. De orv is daarmee dus een tijdelijke verzekering met een vooraf afgesproken eindtijd. Wanneer de verzekerde binnen de afgesproken looptijd overlijdt, keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigden. Is de verzekerde na afloop van de looptijd nog in leven, dan stopt de verzekering en hoeft er geen premie meer te worden betaald, maar keert de verzekeraar ook geen bedrag meer uit bij overlijden.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar, wanneer u een huis gaat kopen en een hypotheek afsluit, is deze vaak wel verplicht omdat de geldverstrekker hierom vraagt. De verzekering zorgt er in dat geval voor dat wanneer u of uw partner komt te overlijden, een deel van de hypotheek afgelost kan worden. De geldverstrekker heeft hierdoor meer zekerheid.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen. De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering en de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Deze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Lees meer over de verschillende soorten orv’s.