Scildon maakt echt het verschil

Kunt u met uw lijfrente-uitkeringen uw hypotheek aflossen?

Met een lijfrenteverzekering of lijfrente bankspaarrekening bouwt u kapitaal op. U betaalt een lijfrentepremie. Deze premie wordt belegd en rendeert. Van dit opgebouwde lijfrentekapitaal moet u op een later moment lijfrente-uitkeringen aankopen. Deze lijfrente-uitkeringen kunt u zien als aanvullend pensioen.

Lijfrente afkopen of periodiek laten uitkeren?

De premies die u heeft betaald voor een lijfrenteverzekering of lijfrente bankspaarrekening bij een bank of verzekeraar zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Van de Belastingdienst krijgt u dus een deel van de door u betaalde inleg terug. Dat betekent wel dat er fiscale regels zijn voor wanneer het kapitaal vrij komt. Als uw lijfrentekapitaal vrijkomt is het niet toegestaan deze in een keer uit te laten keren. U moet hier periodieke uitkeringen voor aankopen. In de meeste gevallen is dit vanaf 65 jaar of bij het bereiken van de AOW-leeftijd met een minimale looptijd van vijf jaar.

Wanneer u het lijfrentekapitaal in een keer opneemt, is er sprake van afkoop. Dit betekent dat u loonheffing betaalt, waar ook nog 20% revisierente (boete) bovenop komt. Op deze manier houdt u niet veel over van de opgebouwde waarde en is deze optie meestal niet interessant. Het afkopen van uw lijfrentekapitaal kan alleen interessant zijn als uw afkoopsom lager dan € 4.404 (2019) is of wanneer u een zogenaamde oud-regime verzekering heeft. U betaalt dan wel de loonheffing over het lijfrentekapitaal, maar geen revisierente van 20%.

Uw hypotheek aflossen met lijfrente-uitkeringen

U kunt met uw lijfrente-uitkeringen uw hypotheek aflossen. Wanneer u extra aflost op uw hypotheek kan dit interessant zijn omdat uw hypotheekschuld af neemt. Als uw AOW en eventueel werkgeverspensioen voldoende zijn om van rond te komen kunt u uw lijfrente-uitkering gebruiken om uw hypotheek extra af te lossen. Dit kan met name handig zijn wanneer u nog een hoge hypotheekschuld of hypotheekrente heeft. Voordeel hiervan is dat uw hypotheekschuld daalt en uw maandlasten daardoor ook dalen, terwijl u toch (in de opbouwende fase) gebruikt heeft gemaakt van de aftrek van de lijfrentepremie.

Wilt u graag weten wat het beste past bij uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een financieel adviseur bij u in de buurt.