Scildon maakt echt het verschil

Wat is een lijfrenteverzekering?

Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering waarmee u pensioen kunt aanvullen of opbouwen. U legt periodiek (bijvoorbeeld per maand) een bedrag in waarmee u een kapitaal opbouwt. Dit kapitaal of een deel hiervan kan de verzekeraar voor u beleggen. U kunt het bedrag op een later tijdstip periodiek laten uitkeren. De uitkering loopt levenslang.

Er zijn verschillende vormen van lijfrenteverzekeringen:

  • Oudedagslijfrenteverzekering: de verzekeringsmaatschappij keert periodiek aan u uit, bijvoorbeeld vanaf het moment dat u met pensioen gaat.
  • Nabestaandenlijfrenteverzekering: de verzekeringsmaatschappij keert aan uw nabestaande(n) uit als u overlijdt.

Fiscaal aftrekbare premie

De premie die u voor de lijfrenteverzekering betaalt, kunt u aftrekken van uw belastbaar inkomen. U betaalt dan dus minder inkomstenbelasting. Er moet dan wel sprake zijn van een tekort aan opgebouwde oudedagsvoorzieningen.

De waarde van de lijfrente behoort niet tot uw vermogen, dus u hoeft geen vermogensbelasting over het opgebouwde kapitaal te betalen. U betaalt pas belasting wanneer u de uitkeringen ontvangt.

Heeft u een pensioentekort?

Om te bepalen of u een pensioentekort heeft, kijkt de Belastingdienst naar de jaarruimte en de reserveringsruimte. Dit heeft te maken met het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf en de 7 jaren daarvoor. Het is niet mogelijk om jaarlijks meer dan deze ruimte te belastingvrij in te leggen.

Het eindkapitaal

Er zijn verschillende manieren waarop het eindkapitaal bepaald kan worden:

  • gegarandeerd,
  • op basis van beleggingen, of
  • een combinatie van garantie en beleggingen.

Afhankelijk van uw situatie en wensen kunt u de best passende mogelijkheid bepalen.

Wilt u een lijfrenteverzekering afsluiten? Vind een onafhankelijk financieel adviseur in de buurt en krijg advies op maat.