Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Overlijdensrisico door Wouter van Vliet

Tot de dood ons scheidt?

Ik ben op 23 juli 2016 getrouwd (dat moest ik eerlijk gezegd wel even opzoeken). Een rationele reden om te trouwen was er niet; het voelde gewoon goed. En wellicht is trouwen ook meer iets wat je doet om emotionele redenen. Ik heb in ieder geval nog geen spijt van deze keuze.

Spijt
Er zijn echter genoeg mensen die wel spijt krijgen van de keuze om te trouwen. In cijfers: jaarlijks worden er ongeveer 64.000 huwelijken gesloten (bron: CBS 2017). En jaarlijks vinden er ook zo’n 30.000 scheidingen plaats.

Een einde en een begin
Scheidingen zijn triest; je had immers beloofd elkaar trouw te blijven (‘tot de dood ons scheidt’). En deze belofte breek je, aan de ander, maar ook aan jezelf. Voor veel mensen een emotionele periode. Anderzijds kan een scheiding ook een nieuw begin zijn: waar een deur dichtgaat, gaat een raam open. Het is geen leuke beslissing, maar vaak een beslissing met het oog op een andere toekomst.

“Jaarlijks vinden er 30.000 echtscheidingen plaats”

Financiële gevolgen
Daarnaast zijn er uiteraard de financiële gevolgen bij een scheiding. Na een scheiding verandert het financiële plaatje voor de meeste mensen behoorlijk. Wat hierbij opvalt is dat de hoogte van de alimentatie veelal uiterst zorgvuldig, soms met behulp van een rechter, tot twee cijfers achter de komma wordt bepaald.

Hoogte en duur
De duur van de partneralimentatie is wettelijk vastgelegd (bron: Rijksoverheid). Op dit moment geldt:

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen;
  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar;
  • net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.

De rechter en (ex)partners mogen hiervan afwijken.

Maar let op! Vanaf 1 januari 2020 gelden er andere regels en duur voor partneralimentatie! En hebben de (ex)partners kinderen? Dan loopt de kinderalimentatie tot het moment dat het kind 21 jaar wordt.

“Bij een scheiding contact opnemen met je klant(en) is een heel belangrijk moment.”

Afhankelijkheid
De alimentatieplichtige betaalt (meestal maandelijks) een bedrag aan de alimentatiegerechtigde. Alimentatie ontvangen, betekent dus afhankelijkheid. Maar wat als de alimentatieplichtige overlijdt? Dan stopt deze alimentatiebetaling direct. Mogelijk is er recht op ANW en/of op nabestaandenpensioen. Maar veelal is dat onvoldoende om het alimentatiebedrag te compenseren. Het is natuurlijk veel beter als de ex-partners vooraf iets regelen!

Een heel waardevol contactmoment
Bij een scheiding contact opnemen met je klant(en) is zeker niet het leukste moment. Maar het is voor hen wel een heel belangrijk moment. Om te voorkomen dat de alimentatiegerechtigde zonder voldoende inkomen komt te zitten, is een alimentatieverzekering of een overlijdensrisicoverzekering van harte aan te bevelen. Door het overlijden kan deze partner geen kinder- en/of partneralimentatie meer betalen. Ook komt er mogelijk meer zorg bij de andere ouder te liggen.

Dit maakt het overlijdensrisico een belangrijk agendapunt bij de afwikkeling van een echtscheiding. In de praktijk wordt dit vaak vergeten en dus niet geregeld. Hoe vaak heeft u zelf in een dergelijke situatie geadviseerd?


Een gedachte over “Tot de dood ons scheidt?

  1. Evert Lamme

    Een vraag die hier niet thuis hoort, maar ik vind nergens het antwoord.
    Is de weduwe van mijn overleden broer nog wel familie in de tweede graad. Bij het kerkelijk huwelijk staat “tot de dood ons scheidt” Dan wordt ze slechts de moeder van mijn broer zijn kinderen. Dat is familie in de vierde graad en die bestaat niet. Dus dan zou ze gedegradeerd zijn tot een (goede)kennis.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *