Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Vermogensopbouw door Theo Krins

Snoepje van de week

In de week dat het aandeel ABN AMRO naar de beurs ging, bleek dat de Nederlandse particulieren heel veel belangstelling hadden voor dit aandeel. Het was blijkbaar het ‘snoepje van de week’. En daarmee lijken veel Nederlanders de schroom om te gaan beleggen van zich af te hebben geworpen.
Een deel van de belangstelling komt voort uit het verwachte dividendrendement (5%) en deels omdat een flinke koersstijging wordt verwacht. Op de eerste beursdag werd deze keuze gelijk beloond met een kleine koersstijging, al kwam dat mede door de wat lagere introductiekoers. ABN AMRO wilde voorkomen dat de koers gelijk zou wegzakken en dat is met de gekozen opzet op die dag gelukt.

“Het lijkt erop dat een deel van de consumenten heel bewust investeert in individuele aandelen”

Het risico van individuele aandelen
Het is wel opvallend dat particuliere beleggers zo focussen op individuele aandelen. Deze beleggingsstrategie is behoorlijk risicovol en past lang niet altijd in een financieel plan en het risicoprofiel. Het lijkt erop dat een deel van de consumenten, in ieder geval een deel van het geld dat wordt ingezet voor beleggen, heel bewust investeert in individuele aandelen en daar ook tijd en energie in steekt. Dat geld wordt dikwijls gezien als “vrij geld” en soms zelfs als “speelgeld”, waarmee de belegger flinke risico’s durft te nemen. Op de Beleggersfair 2015 viel mij het ook op hoeveel belangstelling er was voor individuele aandelen, optiestrategieën en alternatieve beleggingen.

“Consumenten moeten aan de hand worden genomen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en gewenste doelen”

Individuele aandelen ook voor uw klanten?
Hoe druk het ook was op de Beleggersfair 2015, veel financieel adviseurs geven aan dat de klant niet of nauwelijks wil beleggen. Naar mijn mening ligt hier een mooie taak voor u weggelegd.
Consumenten moeten aan de hand worden genomen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en gewenste doelen. Als beleggen daarin een plek krijgt, zal dat – afhankelijk van het risicoprofiel – waarschijnlijk geen “spannend avontuur” met individuele aandelen worden, maar wel een verantwoorde invulling die ernaar streeft om toekomstdromen realiteit te laten worden.
Die aanpak past bij uw rol van financiële coach en doet recht aan uw taak om adviezen te geven die aansluiten bij de doelen en het risicoprofiel van de klant.
Meld u aan voor het webinar ‘Help, mijn klant wil beleggen’
Over dit onderwerp spreek ik op 2 december 2015 ook met Marcel Verell (De Financiële Wereld) en Bram Stukje (Legal & Trust) tijdens een webinar. Voor meer informatie en aanmelden.


5 gedachten over “Snoepje van de week

 1. Theo Krins

  Interessante nuancering John! Belangrijk is dat de adviseur de klant meeneemt in het totaal verhaal en dat de klant zich goed realiseert wat zijn of haar (financiële) doelen zijn en op basis daarvan te bezien in hoeverre “speelgeld” aan de orde kan zijn. Nog afgezien van de vraag of je zo naar geld moet kijken.

  Reageren
 2. John Mak

  Goed stuk Theo! Je verhaal is wel enigszins tegenstrijdig. Natuurlijk is het zo dat mensen aan de hand zouden moeten worden “meegenomen” om doelen te stellen en daarmee een belegginsstrategie vast te stellen. Ik durf te beweren dat er ook mensen zijn, die “vrij speelgeld” hebben, om daarmee te beleggen, zonder specifiek doel. Een luxe positie uiteraard, maar die mensen zijn er nou eenmaal. Met gerealiseerde (koers) winst worden luxe aankopen gedaan, of anders nieuwe aandelen. Het is dan wellicht “gokken” maar ik zie dit om me heen gewoon gebeuren, en het is van alle tijden. Ben je wat meer “doorgewinterd” dan zet je in op call opties en heb je echt een heel concreet specifiek doel, dan laat je je adviseren door een ‘doorgewinterde’ adviseur.

  Reageren
 3. Peter

  Ben het helemaal met je eens Theo, het lijkt weer een emotie-aandeel te worden en of de consument hiermee goed af is vraag ik mij af. Als klant wil inzien dat adviseur prima begeleiding kan bieden voor de consument is er al veel gewonnen.

  Reageren
 4. Werner Plucker

  Inderdaad bevreemd het dat toch weer zo de focus ligt op individuele aandelen. Bij de ABNAMRO waarschijnlijk mede gebaseerd op het dividend, waarvan nog maar moet blijken of de 5% lang volgehouden kan worden. Het wekt de indruk dat veel kleine belegger vol risico nemen door (vermeende) dollartekens en/of de waan van de dag of vol op de rem gaan staan. Mooie taak om uit te leggen dat rust en beleid en vooral spreiding veel minder risico met zich meebrengt en meestal ook een beter rendement geeft. Minder adrenaline, maar wel veel meer rust.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *