Vermogensopbouw

Geen paniek!

Theo Krins

Menig belegger die na de vakantie weer naar de stand van de AEX kijkt, zal even moeten slikken. Nog niet zo lang geleden stond de AEX boven de 500 en maandag sloot de AEX op 419. Dat betekent een verlies van zo’n 19%.
Wereldwijd hadden de financiële markten de afgelopen weken last van de nasleep van de devaluatie van de Chinese Yuan. Ook de politieke onzekerheden in Griekenland en de dalende grondstofprijzen spelen een rol. Het optimisme dat dit jaar lang aanhield, is nu omgeslagen in zorgen over de ontwikkelingen van de wereldeconomie.

Chinese Yuan

De devaluatie van de Chinese Yuan heeft tot een beperkte waardedaling van de munt geleid, maar is wel de aanleiding geweest voor een serie devaluaties van andere munten in de opkomende markten. En die waardedalingen waren veelal aanmerkelijk groter. De grootste waardevermindering vond plaats in de munt van Kazachstan (26%), maar ook landen als Rusland, Wit Rusland en Turkije werden flink geraakt. De devaluatie van de Chinese Yuan is het gevolg van de groeivertraging in China. Deze devaluatie werd echter niet verwacht en het maakt de beleggers onzeker over de economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten.

Griekenland

Een extra onzekerheid voor de financiële markten vormt Griekenland. Premier Tsipras, die de steun in zijn eigen Syriza-partij ziet afbrokkelen, heeft zijn ontslag ingediend en gaat nieuwe verkiezingen uitschrijven. Tsipras is erg populair in Griekenland en het zal me niet verbazen als hij die verkiezingen weer gaat winnen. Het betekent echter wel dat er nu nieuwe onzekerheid is over de uitvoering van het hervormingsprogramma.

“De praktijk wijst uit dat de markt zich altijd weer herstelt”

Grondstoffen

Ook op de grondstoffenmarkt is de angst voor een afzwakking van de Chinese economie zichtbaar. China is immers grootverbruiker. Een vat Amerikaanse olie is inmiddels gedaald tot onder de $40, het laagste niveau in zesenhalf jaar.
Normaal gesproken is een lage olieprijs goed nieuws voor het bedrijfsleven. Door die lage olieprijs zijn hun energiekosten immers een stuk lager. Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal: Europese en Amerikaanse bedrijven zijn steeds afhankelijker geworden van verkopen in China en andere opkomende markten en die verkopen dreigen nu te stagneren.

Herstel

De komende weken zullen beleggers de berichtgevingen en analyses nauwlettend volgen en dan zal blijken of er sprake is van een tijdelijke correctie of dat de bodem nog niet is bereikt. De praktijk wijst uit dat de markt zich altijd weer herstelt, maar hoe lang dat duurt is onzeker.
Belangrijk is om als belegger het hoofd koel te houden en samen met de financieel adviseur vast te houden aan het financieel plan dat ten grondslag ligt aan de keuze om te gaan beleggen. Daarbij helpt het als er gekozen is voor periodiek beleggen. Want dan profiteer je op momenten als de beurzen (sterk) dalen van de lage aankoop koersen.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.