Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Pensioen door Michel van Dam

Geef je kind geen zakgeld!

Een goed advies aan alle ouders: kinderen kunnen niet omgaan met geld. Geef ze daarom géén zakgeld, want ze doen daar alleen maar onverantwoorde dingen mee!
Deze gedachte kwam bij me op toen ik publicaties las over commentaren op de contouren van ons nieuwe pensioenstelsel. Binnen de Sociaal Economische Raad, SER, bestaat -gelukkig- inmiddels een breed draagvlak om werknemers meer zeggenschap te gaan geven over de inrichting van hun eigen pensioen. Maar hordes ‘deskundigen’ roepen nu ach en wee, kan dat wel? Die werknemer weet toch niets van pensioen of beleggen en kan daar toch ook helemaal niet verantwoord mee om gaan?

“Een dag per week werken voor je pensioen”

Ons pensioenstelsel is volledig gebaseerd op de gedachte dat de werkgever ‘iets’ regelt voor later voor de werknemer. Maar de werknemer mag daar niet zelf over meebeslissen, terwijl hij bijna een dag in de week (!!) werkt voor zijn pensioenpremie. Aan alle kanten is de regelgeving tot nu toe dichtgetimmerd.
Kijkend naar de Angelsaksische landen, dan zien we dat werknemers en consumenten al decennialang grote invloed hebben op de opbouw van hun eigen pensioen. Ik wil zeker niet beweren dat dit altijd goed gaat, maar breed in die samenleving bestaat wel inzicht in de basiswerking van het pensioen, het nemen van risico’s en het beleggen in aandelenfondsen. Inclusief het inzicht dat zonder beleggingen het vrijwel onmogelijk is om op langere termijn een behoorlijk rendement te behalen.

“Consument in slaap gesust”

Oorzaak en gevolg. In de discussies over de financiële ongeletterdheid van werknemers in Nederland worden oorzaak en gevolg vaak door elkaar gehaald. Ik geef direct toe dat het met de financiële kennis van de gemiddelde consument pover is gesteld. De oorzaak hiervan is echter niet dat die gemiddelde consument te dom is om dit te leren. Het is vooral het gevolg van het feit dat jarenlang anderen voor die consument hebben nagedacht. In de geest van “ga maar rustig slapen, we zorgen er wel voor”, is bijna iedereen jarenlang in slaap gesust.
Uiteindelijk moet er nu een andere oplossing komen. Want de ingeslagen weg naar meer individuele zeggenschap en betrokkenheid over de opbouw van pensioen is in de huidige samenleving onomkeerbaar.
Onafhankelijke financieel adviseurs zouden een grote rol kunnen spelen in de oplossing hiervan. Zij zijn als beste in staat om werknemers te helpen verstandig gebruik te maken van extra vrijheden die deze werknemers ten aanzien van hun pensioen stapsgewijs gaan krijgen.
En tenslotte nog dit: zakgeld is een uitstekende manier om uw kind alvast voor te bereiden op dat stukje extra financiële zelfstandigheid die hij later gaat krijgen bij de opbouw van zijn pensioen…


3 gedachten over “Geef je kind geen zakgeld!

 1. Rob

  Geef die werknemer zijn eigen zak met geld voor pensioen om te (laten) beheren met wat leuke extra’s als éénmalige opnames, eens kijken hoe snel pensioen gaat leven.

  Reageren
  1. Ron van Anholt

   En bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid / aansprakelijkheid voor het resultaat van die zak met geld en daar uit vloeiend pensioeninkomen Rob?

   Reageren
 2. Ron van Anholt

  Duidelijke boodschap Michel. Bij Top Quality Lifestyle denken wij al jaren na hoe we financiën en verzekeren, leuk en sexy kunnen maken. We hebben huishoudboekjes, financiële planning app’s en gamification ingezet maar allen hebben op korte termijn weinig tot geen resultaat opgeleverd. De overheid legt de verantwoordelijkheid voor de pensioenvoorlichting bij de werkgever en de uitvoerder. Is het een idee om de overheid te bewegen om aan mijnpensioenoverzicht.nl een leuke app te hangen waarin met korte fimpjes in een leuke vorm motivatie te vinden voor de werknemer om hun pensioen boeiend te vinden?
  Aan iedereen in de branche de vraag: Wat zijn jullie ideeën ?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *